Advent u Zagrebu nudi bogat kulturni program

Iako će se, kao i svi adventi širom Hrvatske, Advent u Zagrebu održavati uz epidemiološke mjere i preporuke, najavljeni kulturni program bit će zanimljiv i bogat. U program Adventa u Zagrebu naime uključile su se brojne kulturne ustanove, a teme i sadržaji su raznoliki. Kulturnih događanja tako neće nedostajati ni ove godine, a najavljene su izložbe, predstave za djecu, koncerti i još mnogo toga.

Božićne jaslice

Advent je teško zamisliti bez božićnih jaslica, a jedno od najljepših mjesta u vrijeme božićnih blagdana je prostor ispred Katedrale Marijina Uznesenja na Kaptolu. Već tradicionalno Zajednica Cenacolo ispred Katedrale priređuje Žive božićne jaslice, odnosno prikaz Isusova rođenja. Mladi ljudi koji su nekad hodali po samom rubu života ovim projektom šalju poruke nade, svjetla i novog života. Jaslice ćete moći pogledati od 17. prosinca 2020. do 6. siječnja 2021. godine od 11 do 16 sati.

U Božićnim jaslicama moći ćete uživati i u Etnografskom muzeju, gdje već danas započinje X. smotra Udruge prijatelja hrvatskih božićnih jaslica. Na smotri će biti predstavljene 42 jaslice s područja Zagreba i okolice, odnosno iz Međimurja, Podravine, ali i drugih krajeva Hrvatske. Smotra će trajati do 6. siječnja.

Kazališne predstave

Od 5. prosinca mali i veliki moći će uživati u kazališnim predstavama. U Parku Ribnjak posjetitelji će biti dio neobičnog kazališnog događaja naziva “Bajka za van: Crvenkapica, vuk i baka”. Naime, gledatelji će sa slušalicama na ušima uživati u glazbi, pratiti priču i šetati šumom koju glumi Park Ribnjak. U veselu i duhovitu šetnju vode vas omiljeni likovi iz bajke: Crvenkapica, Vuk i Bakica. Svaki lik priča svoju priču onako kako ju je on doživio, a kada se konačno susretnu, moraju se dogovoriti koja je prava istina. “Bajka za van” je predstava u kojoj svi aktivno sudjeluju, ispunjavajući kreativne i edukativne zadatke: vježbaju karate s Vukom, bojaju cvijeće s Crvenkapicom i pomažu baki ispričati bajku o dugonosoj princezi i zmaju. “Predstave” će se održavati 5., 13., 19., 20. i 27. prosinca u 11 i u 12:30 sati, a organizator je Teatar Poco Loco.

U prigodnim predstavama s djecom ćete moći uživati i u kazalištu Mala scena. Tijekom prosinca uz dolazak Djeda Mraza odnosno svetog Nikole održat će se Advent u Maloj sceni. Od 5. do 19. prosinca ukupno će biti prikazano šest predstava. Program će otvoriti “Priča o vodi”, a slijede “Plačko”, “Priča o kotaču”, “Muka malog vuka”, te “priča o svjetlu” i “Kraljevna na zrnu graška”.

Advent u muzeju

Muzej prekinutih veza možete posjetiti svaki dan u vremenu od 9 do 21 sat, uživajući 25% popusta na cijene svih kategorija ulaznica. Uz to ostvarite 25% popusta na sve suvenire, od kojih su neki više nego prikladni (i duhoviti) božićni pokloni. U Brokenships Cafeu će posjetiteljima nakon izložbe besplatno poslužiti šalicu finog čaja iz ekološkog programa Julius Meinl. Muzej uz popust od 25% na svoje ulaznice i suvenire, časti i šalicom finog toplog čaja uz koji možete srediti dojmove nakon izložbe.

Muzej iluzija Zagreb će, tijekom prosinca, blagdanski ugođaj obogatiti nastupima iluzionista, organiziranim posjetama Djeda Božićnjaka koji će najmlađim posjetiteljima dijeliti bombone, a odrasle posjetitelje će tijekom vikenda počastiti kavama, cappuccinom i energetskim čajevima. Muzej nudi 20% popusta na sve ulaznice posjetiteljima koji dođu s voucherom ovjerenim u nekom od ostala četiri muzeja.

Muzej čokolade Zagreb ovog Adventa posjetiteljima nudi poseban ugođaj i toplinu božićne priče u svom već prepoznatljivom interijeru. Uz intrigantnu i sveobuhvatnu priču o povijesti čokolade te njezinom kulturološkom značaju nudi i degustaciju vrhunskih belgijskih čokolada kao i vođene ture utorkom i subotom u 18:45. Za najmlađe i sve one koji se tako osjećaju organizirano je druženje s Djedom Božićnjakom subotom i nedjeljom od 10 do 13 sati tijekom Adventa. Muzejski shop nudi izbor poklona kojima posjetitelji mogu razveseliti svoje najmilije. Muzej posjetiteljima s voucherom ovjerenim u nekom od ostala četiri muzeja nudi 15% popusta na sve ulaznice i degustaciju fine belgijske čokolade.

Muzej mamurluka je za ovaj advent pripremio čaroliju Božića na svoj način. Za nadolazeći advent očekuje vas izložba adventskih pića iz cijelog svijeta. Iako je u doba korone putovanje strogo zabranjeno, Muzej mamurluka vam nudi put oko svijeta u režiji adventskih pića. Bit će tu pića od sunčanih Kariba i njihovog Sorrel puncha do tradicionalnog Glögga iz hladne Norveške – put oko svijeta nikad nije bio bliži i jeftiniji. Muzej posjetiteljima s voucherom iz ostalih muzeja nudi popust od 20% na sve ulaznice, a prikladno će vam poželjeti dobrodošlicu kapljicom domaće rakije.

Muzej Zagreb ’80 će svojim posjetiteljima, uz ulaznice s popustom od 25% priuštiti kompletan blagdanski ugođaj iz osamdesetih godina prošlog stoljeća u autentičnom interijeru i sa šalicom vina kuhanog po ondašnjoj recepturi.

Ukoliko tijekom prosinca posjetite najmanje tri od pet navedenih muzeja, imat ćete mogućnost osvojiti jedan od tri poklon paketa prepuna iznenađenja – probranih suvenira iz svih pet muzeja i ponekim dodatkom.

Iako nije među pet gore navedenih muzeja, u program Adventa u Zagrebu uključen je i Muzej vlakića – Backo Mini Express. Uz prigodno blagdansko uređenje Muzeja uz višejezični program razgleda, od 28. studenog do 30. prosinca pogledajte petu najveću maketu željeznice Europe, koja je neizbježna atrakcija Zagreba.

Umjetnost i glazba

Q’ART festival zajednice uključuje lokalne izlagače-obrtnike, glazbene i ostale programe. Adventsko izdanje Projekta Ilica: Q’ART kao i cijeli projekt posvećen je vrijednostima zajednice, zajedništva, solidarnosti, participativnosti pokrenutima umjetnošću najviše kvalitete. Festival će se održati 20. prosinca u Ilici, na Britanskom trgu i u Akademiji likovnih umjetnosti.

U program Adventa aktivno je uključena i Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog. Prvo događanje održat će se već 28. studenog, a program će završiti 29. prosinca.

  • 28.11. u 19:30 – Lisinski subotom
    Il Giardino Armonico: Giovannini Antonini, umjetničko vodstvo; Anna Prohaska, sopran
  • 05.12. u 19:30, Lisinski subotom
    Ivo Pogorelić, glasovir
  • 12.12. u 19:30, Lisinski subotom
    Slovenska filharmomnija: Simon Krečič, dirigent; Dubravka Tomšič-Srebotnjak, glasovir
  • 29.12. Dan dvorane

Izvor: Advent u Zagrebu

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.