Adventni Maribor je Vilinsko mesto, grad vila i vilenjaka

Kakav je to Grad vila i vilenjaka sa bajkovitim starim stablom oraha na čarobnom gradskom dvorištu usred hladne zime?! Upoznajte grad Maribor i njegovo Vilinsko mesto, adventni festival na kojem vladaju mašta, dječji entuzijazam i kreativnost!

Službena turistička ponuda adventni grad Maribor opisuje kao Čarobni Maribor. Blagdanski recept je standardan – okićene gradske lokacije, kućice sa raznovrsnom ponudom, koncerti i prateća događanja na najvećem gradskom trgu. Za vas izdvajamo mariborsko dvorište koje zadnjih desetak godina u najčarobnijem periodu godine grije srca domaćina pod imenom Vilinsko mesto. Svojim festivalom stvaralaštva, druženja i svjetla u blagdanskom prosincu grad Maribor čarolijama i maštovitim sadržajima pretvaraju u Grad vila i vilenjaka.

Očekuje vas niz događaja, plesne, lutkarske, kazališne i ulične predstave, neodoljivi koncerti, radionice za cijelu obitelj, filmovi, čudesne bajke i šetnje po izložbama. A tek nezaboravno druženje na autentičnim štajerskim zabavama sa umjetnicima, obrtnicima, majstorima, pripovjedačima i drugim kreativnim slobodnim pticama?! Pobjegnite od kiča gradske blagadanske svakodnevice, otkrijte Vilinske sadržaje uz ugodno društvo, nasmijana lica i dobro raspoloženje svih onih koji koriste ovo magično doba godine kako bi predstavili grad Maribor u punom sjaju. U duhu kreativnosti, glazbe i kulture!

Vetrinjski dvor postaje Vilinski dvor

Vetrinjska ulica nalazi se u starom dijelu Maribora. Njome se možete prošetati cijelim putem od Glavnog trga do Grajskog trga, uživati pogledom na slikovitu arhitekturu centra grada ili svratiti u manje trgovine i kafiće. Njezin ambientalni Vetrinjski dvor smatra se najljepše očuvanom i najvažnijom građanskom kućom u gradu. Jedna je od najimpresivnijih primjera baroknih zgrada grada Maribora s početka 18. stoljeća, u kojoj je od 1785. do 1806. svoj dom imalo prvo gradsko kazalište. U 19. stoljeću Dvor prelazi u ruke građanstva, s nizom bogatih obrtnika koji prilagođavaju njegove prostore svojim potrebama. Danas je to, u skladu sa svojom tradicijom i nasljedstvom, mjesto održavanja većih i manjih kulturnih manifestacija.

Vetrinjski dvor je zahvaljujući svojoj svrsi i popularnosti među lokalnom publikom profiliran kao sjajno okruženje koje kultivira i podržava ideje lokalnih aktera s područja kulture, potiče suradnju kreativaca i temelji na “uradi sam” mentalitetu. Izložbe, predstave, koncerti, festivali, predavanja, radionice i druge kulturne manifestacije dio su svakodnevice raskošnog dvor(c)a.

Zahvaljujući posebnoj scenografiji u vrijeme adventa Vetrinjski dvor dobiva drugačije ruho i pretvara se u jedinstvenu mariborsku blagdansku priču nazvanu Vilinsko mesto koja je počela 2013. godine. Prigodnim osvjetljenjem, predivnom atmosferom, romantičnom zimskom pozornicom i sitnim dekorativnim blagdanskim rekvizitima svakog prosinca postaje najbolje osmišljena i uređena adventna gradska lokacija.

Domaćini vas očekuju sa svojim delicijama kvalitetnih kulturnih sadržaja, i na sreću ljubitelja adventa (pa čak i onih mrguda koji ga “mrze”), adventni Vetrinjski dvor je sinonim gradske blagdanske kreativnosti i bezbrižnog uživanja za cijelu obitelj, a naročito za mališane.

Vilinsko mesto, festival stvaralaštva, druženja i svjetla

Srce zbivanja Vilinskog mesta svake godine predstavljaju kulturna događanja u Vetrinjskom dvoru, prigodno nazvanim Vilinski dvor gdje caruje Vilinska pozornica. Najživahnija pozornica u gradu nudi glazbene, kazališne i lutkarske predstave, koncerte mladih talenata i afirmiranih glazbenika, sa usputnim kreativnim radionicama i igraonicama u toploj Vilinskoj izbi.

Sadržajno sveobuhvatan festival spaja niz stvaralačkih energija svojih aktera koji se i inače trude kvalitetnim sadržajima oživjeti centar grada. Njegov ovogodišnji recept su slovenski izvođači, izrada tradicionalnih slovenskih rukotvorina te predstavljanje slovenske umjetnosti, obrta i običaja. Veliku pažnju posvećuje edukaciji najmlađih posjetitelja sa kojom ih želi udaljiti od provođenja slobodnog vremena prožetog konzumerizmom. Festival potiče obiteljsko i međugeneracijsko druženje te vrijednosti poput stvaralaštva, prijateljstva, znatiželje, pisane i govorne riječi, glazbe i izvedbene umjetnosti. Za obilazak i posjetu većine festivalskih događaja potrebno je samo vrijeme i dobra volja. Naime, gotovo svi festivalski događaji su, osim nekoliko iznimaka – sasvim besplatni.

Tople vatrice u Gradu vila i vilenjaka

Tema ovogodišnjeg festivala je toplina koju će posjetiteljima približiti svjetlosnim senzacijama i vatrenim spektaklima, ali većinu programa stvara svakodnevni bajkoviti gradski ugođaj. Krenite u laganu šetnju Mariborom sa svojim najmilijima, uz osjećaj gostoljubive topline uprkos hladnoći. Budite hrabro radoznali i na skrivenom dvorištu Vojašniškog trga broj 6 pronađite svjetlosnu instalaciju Zlatne ptice prema motivima stare slovenske bajke O zlatnoj jabuci. Pođite sa lokalnim vilama i vilenjacima u šetnje po gradu sa lampionima, saznajte lokalne priče i, na primjer, legendu o rođenju kralja Sunce.

Mariborske vile i vilenjaci spremaju vam pregršt kreativnih radionica u toploj Vilinskoj izbi prepunoj originalnosti malih glava sa velikim idejama. Tamo se reže, lijepi, šiva, peče, crta, slika, pomiče planine, gradi dvorce i mostove među generacijama. Sjednite za isti stol sa mališanima, njihovim prijateljima, roditeljima, bakama i djedovima! Okušajte se u izradi unikatnih blagdanskih čestitki, lampiona, fenjera, vijenaca, mozaika, drvenih i recikliranih ukrasa. Izradite lutke za prste iz slanog tijesta i oslikajte ih čajem i curryjem ili čak kavom. Pridružite se izradi vilenjačke društvene igre. Naučite nešto novo o medicini i lončarstvu. Ako ne razumijete, pitajte! Podsjetite se kako je predivno biti znatiželjno i kreativno dijete.

Ovogodišnja Vilinska pozornica ističe važnost mladih glazbenika, nudi im priliku glazbenog predstavljanja posjetiteljima festivala uz poticanje za razvoj njihovih potencijala. Uživati ćete u nastupima mladih jazz glazbenika Konzervatorija za glazbu i balet Maribor, glazbenih nada alternativne glazbene škole Coda, učenicima udruge Dolina miru i drugim neodoljivim ili čak humanitarnim koncertima u blagdanskom okruženju.

Kada posjetiti Vilinsko mesto?

Želite saznati više? Prolistajte Vilinski program događaja [.pdf / 4,22 MB] odnosno isprintajte Vilinski kalendar za zid [.pdf / 398 KB]. Ne brinite zbog slovenskog jezika, ipak je sličan hrvatskom a još najviše kajkavskom narječju. (Jeste li znali da se u Mariboru pozdravljamo sa “Serbus.”?) Ne vjerujete nam? U tom slučaju se prepustite univerzalnom jeziku toplog blagdanskog osmijeha i iskrene dječje radosti u očima koju razumijemo ljudi svih govornih područja.

Ako vam smijemo predložiti konkretan datum za posjetu Čarobnog Maribora (naravno, svakim danom ste dobro došli), vašu pažnju skrećemo na utorak, 27. prosinca. Zašto? Tada se na Vojašniškom trgu dešava spektakularna ulična predstava o Zmijskoj kraljici.

Susret u vremenu, ulična predstava sa lokalnim motivima

U davnim vremenima na Mariborskom otoku živjela je Zmijska kraljica. Lijepa bijela guja sa zlatnom krunom na glavi mamila je svojim šarmom mlade Mariborčane željne njezinog zlata i dragulja. No, zmije otrovnice koje su čuvale blago mnoge su naivne momke otjerale u smrt valova rijeke Drave.

Nekada davno, uz tu istu rijeku, već u željeznom dobu postojao je maleni gostoljubivi teritorij. Pružao je utočište Keltima i Rimljanima, Germanima i Slavenima. Pratio ih je kroz povijest, mijenjao se, cvjetao i propadao. Danas ga zovemo Vojašniški trg i – oživio je! Kako? Saznajte pod bljeskom reflektora uličnog kazališnog spektakla Susret u vremenu. Ulična predstava koja je nastala u mariborskom Narodnom domu za renovirani omanji mariborski trg pred publiku će dovesti zmijsku kraljicu, a s njom će vam ispričati čitav niz čudnovatih mariborskih priča, utkanih u vatrenu i duhovitu tapiseriju događaja koji su se nekoć odigrali – ili ne – upravo na tom trgu. Iskriti će se i dimiti, a noćno nebo će obojiti šareni reflektori i vatreni zubi. Tako i priliči Ani Mrzloj, vili kazališnih predstava na zimskim ulicama.

Zašto doživjeti advent u Mariboru?

Advent u Mariboru ne čini blještavilo i spektakularnost velikih susjednih metropola kao što su Ljubljana, Zagreb, Beč ili Berlin. Svaki grad svojim mentalitetom čine njegovi ljudi, a Maribor smo vam na portalu prije nekoliko mjeseci predstavili kao – prkosan grad kulture.

Nasmijte se s nama na naš račun i upoznajte naš šašavi gradski karakter. Luckasto blentav i ponekad djetinjasto nepristojan, tvrdoglav i nespretan, ali vrlo sentimentalan i (pre)često se vrti u krug. Impresionirati će vas veliki panoramski kotač na Glavnom trgu (identična atrakcija prošlogodišnjeg Adventa u Varaždinu) a naša iskrena srdačnost i gostoljubiva toplota ostat će sa vama još dugo nakon posjete. Doživite Maribor u kojem se stanovnici opušteno zezamo, igramo i družimo cijele godine dok u prosincu postajemo grad uzbudljivih zimskih doživljaja za cijelu obitelj.

A ako ste dobri, možda načas ugledate i … ne Štrumpfove, nego nježne domaće vile i vilenjake rumenih obraza i toplih osmjeha koji vas čekaju u najljepšem, najbajkovitijem i najtoplijem adventnom dvorištu grada Maribora.

Dobro nam došli u mariborsku zemlju čuda, Grad vila i vilenjaka, patuljaka, divova, polubogova, klaunova, žonglera, čarobnjaka, djece i stvarnih ljudi. Otputujte sa nama u neka druga vremena u kojima vlada mašta, dječji entuzijazam i kreativnost!

Festival Vilinsko mesto organiziraju Narodni dom Maribor, udruga Hiša! i Zavod MARS uz sudjelovanje sa mnogim lokalnim kulturnim institucijama i organizacijama. Fotografije su korištene s dopuštenjem Narodnog doma Maribor, izabrane iz fotoarhiva, Facebook fotogalerije, Instagram fotogalerije i fotogalerije sa web stranice Vetrinjskog dvora. Hvala!

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.