Provedite aktivni odmor u zelenom Zagorju

Rijetko se može pronaći toliko raznolikih sadržaja na malom prostoru, kao što ih možete pronaći u Zagorju. Prirodne ljepote, kulturne i povijesne znamenitosti, eno i gastro ponuda… samo su neke od prednosti u kojima mogu uživati svi oni koji se odluče tamo provesti svoj odmor. Zagorje je, između ostaloga, idealna lokacija i za avanturiste, rekreativce, odnosno sve one koji vole aktivni odmor.

Mala Erpenja Trekk

Želite li bolje upoznati “zelene brege”, vinograde, šumske puteve… tada biste, već u četvrtak, mogli krenuti u Krapinske Toplice, gdje će se i ove godine održati Mala Erpenja Trekk. Radi se o trekk & trail utrci kojoj je organizator Sportsko društvo Mala Erpenja, a koja je namijenjena malima i velikima.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Naime, u sklopu događanja organiziraju se dvije utrke. Prva, trekk utrka “Šumska jagoda” dužine je 12 kilometara, dok je trail utrka “Jagodica bobica” dvostruko kraća, odnosno duga je šest kilometara. U svakom slučaju Mala Erpenja Trekk idealna je destinacija za druženje s obitelji i prijateljima. U dobrom društvu ćete, uz pomoć karte i kompasa, pokušati pronaći cilj utrke, usput uživajući u prirodi.

Z brega na breg

Ako ste se propustili prijaviti na Malu Erpenju, nema veze, jer za mjesec dana održava se trail Z brega na breg. Utrka kojoj je organizator udruga Bolji Desinić, start i cilj ima u Desiniću. Radi se o kružnoj utrci koja objedinjuje čak tri trase. Tako će rekreativci trčati nešto više od sedam kilometara, kratka utrka trči se na 14, a duga na 25 kilometara. Treba napomenuti kako je trail Z brega na breg i pet friendly događaj. Naime, u sklopu traila na stazi od sedam kilometara još će se održati i treće kolo ZOOCITY Canicross lige Canicross Croatia, kluba za trčanje i planinarenje s psima.

Utrka Z brega na breg privlači svojom atraktivnošću, jer sudionici na aktivan način otkrivaju ljepote desinićkog kraja, i to ne samo prirodne. Osim prekrasnih zagorskih pejzaža, sudionicima će u lijepom sjećanju ostati i povijesne znamenitosti, odnosno Dvor Veliki Tabor ili Dvorac Miljana. Trail Z brega na breg tako je i izvrstan turistički promotor Zagorja, zbog kojeg se brojni ljubitelji aktivnog odmora vraćaju u Desinić iz godine u godinu.

Istražite Zagorje na dva kotača

Naravno trekk i trail samo su dio bogate turističke ponude. Zagorje možete upoznati i na dva kotača. Cikloturizam u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj ima sve veći broj poklonika, a u Zagorju ne nedostaje zahtjevnih, ali i manje zahtjevnih biciklističkih ruta. Umirujuća i netaknuta priroda pravi je mamac za turiste koji žele napraviti odmak od stresne svakodnevice, a veliki broj brežuljaka na kojima su smještene stare hiže i drvene kleti prave su oaze mira.

Avantura cikloturizma provest će vas kroz zagorske mistične povijesne priče, brojne dvorce i perivoje, barokne crkve sve do opuštajućih izvora termalne vode. Aktivnosti na svježem zraku dodatno će vas potaknuti da istražite lokalnu eno-gastronomsku ponudu.

Za ljubitelje prirodnih ljepota koji još uvijek razmišljaju o posjeti ovom dijelu Hrvatske, recimo kako je u Krapinsko-zagorskoj županiji zaštićeno čak 17 područja. Ona se nalaze na površini većoj od 6,5 tisuća hektara, što je više od 5% površine županije.

Staza isprepletena s temom glazbe

Na Dan planeta zemlje, 22. travnja 2021. otvorena je jedinstvena Staza kroz krošnje u Zelenjaku. Duga 125 metara i najveće visine od pet metara, zanimljiva je interpretacija biološke raznolikosti Zaštićenog krajobraza Zelenjak – Risvička i Cesarska gora. Inspirirana skulpturom trube i spomenikom himni Lijepa naša, staza je isprepletena s temom glazbe. Na stazi se nalazi i promatračnica za ptice u obliku ptičjeg gnijezda i ljuljačke, a u podnožju se nalaze perunike.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Unatoč svojoj visini, pristup stazi omogućen je i osobama slabije pokretljivosti. Naime, osobama s invalidnošću, za koje je ugrađena podizna platforma. Ploče s Brailleovim pismom su prilagođene za slijepe i slabovidne osobe. Ova staza, kako smo već rekli, jedinstvena je u Hrvatskoj, a osim obogaćenju turističke ponude Zelenjaka i Zagorja, doprinijela je i podizanju ekološke svijesti.

Putevima pračovjeka – stazama orhideja

Neandertalci su za svoj dom izabrali upravo Zagorje, točnije špilju na Hušnjakovu brdu. U blizini njegovog nekadašnjeg doma, danas se nalazi Muzej krapinskih neandertalaca. Osim muzeja tu je i čitav niz drugih sadržaja kojima se posjetiteljima približava život neandertalaca na ovom području.

Stazama orhideja sastoji se od dvije staze. Staza Strahinjčica duga je oko 10 kilometara, dok je Staza Dedek i Babica dužine 2,4 kilometra. Kružna planinsko-poučna staza Stazama orhideja omogućuje posjetiteljima uživanje na svježem zraku, rekreaciju i otkrivanje zanimljivih mjesta i informacija o biljnom i životinjskom svijetu te fosilnom i rudnom bogatstvu.

Start i cilj su u Radoboju, a staza prolazi zemljanim šumskim i makadamskim putevima, kao i utabanim planinarskim stazama na kojima se nalaze planinarske oznake. Na stazama se nalazi i nekoliko planinarskih vrhova od kojih je najviši vrh Sušec na 846 metara nadmorske visine.

Nešto drugačiji aktivni odmor u Zagorju

Tu je i jahanje, odnosno čak 170 kilometara konjičkih staza koje vode kroz pitomu prirodu i nude vam mogućnost posebnog doživljaja Hrvatskog zagorja. Izaberite jednu od 13 ponuđenih staza različitih težina i dužina. Iznajmite konja i opremu ili naučite jahati u jednom od konjičkih klubova i krenite u istraživanje Zagorja na poseban način u interakciji s konjem. Na taj način možete dobiti uvid u svaki kutak zagorskih prostranstva i njihovih prirodnih i kulturnih zanimljivosti.

Ako vam ni istraživanje na konju nije dovoljno neobično i tražite aktivni odmor u Zagorju s još više adrenalina, tada vam predlažemo quad safari. Vozite se van asfaltiranih cesta, prirodnim predjelima, zemljanim i šljunčanim terenima, krenite u avanturu i otkrijte neotkrivene prirodne ljepote Zagorja. Izleti su organizirani u pratnji vodiča, a postoje opcije samostalne i kombinirane vožnje.

Pješačenje, planinarenje, trekk & trail, bicikliranje, jahanje, quad… samo su neke od ideja kako možete provesti aktivni odmor u Zagorju. Na vama je da odlučite što je najbolje za vas, no bez obzira na izbor, Hrvatsko zagorje zasigurno vas neće ostaviti ravnodušnim.

Naslovna fotografija: Jasenka Haleuš

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.