AKTIVNI TURIZAM – Sjeverni Velebit jedan od najzanimljivijih krških dijelova svijeta

Destinacija Lika zadnjih nekoliko godina postala je sve traženija turistička destinacija, a turizam u Lici iz godine u godinu raste. Destinacija Lika srce je Hrvatske, a njen geografski položaj čini je jedinstvenom.

sjeverni velebit
Izvor fotografije: Klaster Lika Destination

U njoj se izmjenjuju čak tri klime mediteranska, planinska i kontinentalna, a na površini nešto manjoj od 7000 četvornih kilometara, gotovo 60% površine zaštićeno je nekim oblikom zaštite prema Zakonu o zaštiti prirode. Stoga ne čudi činjenica da Liku nazivaju pravom ekološkom oazom.

///Na Velebitu u jednom danu možete uživati u planinskim vrhovima, špiljama i jednoj od najljepših uvala

Sjeverni Velebit odredište za aktivni turizam

Krajolik Nacionalnog parka Sjeverni Velebit obilježen je prepoznatljivim krškim reljefom koji po raznovrsnosti, mnogobrojnosti i razvijenosti krških oblika ulazi u red najzanimljivijih krških dijelova svijeta, a obuhvaća i nekoliko otprije zaštićenih područja. Kukovi, grede, tornjevi, stupovi, ponikve, škrape, spilje, jame, samo su neki od krških oblika koji području daju savršenstvo u raznolikosti, skladu i ljepoti.

S obzirom da je planina Velebit prirodna granica između kontinentalne i mediteranske Hrvatske, u njegovom vršnom dijelu sukobljavaju se maritimna i kontinentalna klima. Uzrok je to nepredvidivim vremenskim prilikama, pa je meteorološka postaja na Zavižanu od velike važnosti.

sjeverni velebit kuća velebita
Izvor fotografije: Klaster Lika Destination

Sjeverni Velebit idealno je odredište za sve one koji prednost daju aktivnom odmoru i rekreaciji u netaknutoj prirodi uz osjećaj iskonske divljine. Na raspolaganju je preko 30 planinarskih staza, označenih markacijama.

Posebno se ističe Premužićeva staza, remek-djelo graditeljstva, građena u kamenu – suhozidu. Položena je tako da nas na vrlo jednostavan način vodi u najsurovije i najkrševitije dijelove sjevernog Velebita – Hajdučke i Rožanske kukove. Staza nema teških uspona pa je pogodna i za posjetitelje nenavikle na planinarenje.

Postojeće planinarske staze i putovi pogodni su i za ostale aktivnosti kao što su treking i hiking. Parkom i oko njega prolazi i mreža dijelom makadamskih, dijelom asfaltiranih cesta. One mogu izvrsno poslužiti za bicikliranje i biciklističke ture po Velebitu.

///Premužićeva staza, remek-djelo graditeljstva u kamenu

Kuća Velebita je posjetiteljski i informacijski centar u kojem možete saznati više o klimi, vrstama i staništima, kulturnoj baštini, geologiji i podzemlju Sjevernog Velebita.

sjeverni velebit kuća velebita
Izvor fotografije: Klaster Lika Destination

Sjeverni Velebit Nacionalnim parkom proglašen je 1999. godine, a njegova dužina je 109 km2. Najviša točka je Veliki Zavižan (1.676 m/nm).

U parku se nalaze strogi rezervati Hajdučki i Rožanski kukovi te botanički rezervati: Visibaba i Zavižan – Balinova – Velika kosa. Tu su i spomenik parkovne arhitekture Velebitski botanički vrt te pastirski stanovi Alan i Lubenovac.

Foto: Klaster Lika Destination

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.