AKTIVNI TURIZAM-Sjeverni Velebit jedan od najzanimljivijih krških dijelova svijeta

Odlazak u prirodu i izbjegavanje velikih gužvi novo je normalno turizma koji nas očekuje ove sezone. Jedna od destinacija koja se suklando “novom normalnom” može nadati sve većem broju posjetitelja je svakako hrvatska ekološka oaza Lika.

Destinacija Lika zadnjih nekoliko godina postala je sve traženija turistička destinacija, a turizam u Lici iz godine u godinu raste. Destinacija Lika srce je Hrvatske, a njen geografski položaj čini je jedinstvenom. U njoj se izmjenjuju čak tri klime mediteranska, planinska i kontinentalna, a na površini nešto manjoj od 7000 četvornih kilometara , gotovo 60% površine zaštićeno je nekim oblikom zaštite prema Zakonu o zaštiti prirode stoga ne čudi činjenica da Liku nazivaju pravom ekološkom oazom.

SJEVERNI VELEBIT ODREDIŠTE ZA AKTIVNI TURIZAM

Krajolik Nacionalnog parka Sjeverni Velebit obilježen je prepoznatljivim krškim reljefom koji po raznovrsnosti, mnogobrojnosti i razvijenosti krških oblika ulazi u red najzanimljivijih krških dijelova svijeta, a obuhvaća i nekoliko otprije zaštićenih područja. Kukovi, grede, tornjevi, stupovi, ponikve, škrape, spilje, jame, samo su neki od krških oblika koji području daju savršenstvo u raznolikosti, skladu i ljepoti.

S obzirom da je planina Velebit prirodna granica između kontinentalne i mediteranske Hrvatske, u njegovom vršnom dijelu sukobljavaju se maritimna i kontinentalna klima, što uzrokuje nepredvidive vremenske prilike pa je meteorološka postaja na Zavižanu od velike važnosti.

Sjeverni Velebit idealno je odredište za sve one koji prednost daju aktivnom odmoru i rekreaciji u netaknutoj prirodi uz osjećaj iskonske divljine. Na raspolaganju je preko 30 planinarskih staza, označenih markacijama.

“Posebno se ističe Premužićeva staza, remek-djelo graditeljstva, građena u kamenu – suhozidu, te položena tako da nas na vrlo jednostavan način vodi u najsurovije i najkrševitije dijelove sjevernog Velebita – Hajdučke i Rožanske kukove. Staza nema teških uspona pa je pogodna i za posjetitelje nenavikle na planinarenje. Postojeće planinarske staze i putovi pogodni su i za ostale aktivnosti kao što su treking i hiking. Parkom i oko njega prolazi i mreža dijelom makadamskih, dijelom asfaltiranih cesta koje mogu izvrsno poslužiti za bicikliranje i biciklističke ture po Velebitu” ističe Viktorija Rogić iz Klastera Lika Destination.

Kuća Velebita je posjetiteljski i informacijski centar u kojem možete saznati više o klimi, vrstama i staništima, kulturnoj baštini, geologiji i podzemlju Sjevernog Velebita.

Sjeverni Velebit Nacionalnim parkom proglašen je 1999. godine, a njegova dužina je 109 km2. Najviša točka je Veliki Zavižan (1.676 m/nm).

U parku se nalaze strogi rezervati Hajdučki i Rožanski kukovi te botanički rezervati: Visibaba i Zavižan – Balinova – Velika kosa, spomenik parkovne arhitekture Velebitski botanički vrt te pastirski stanovi Alan i Lubenovac.

“Kupnjom zajedničke ulaznice destinacije Lika osigurajte si ulaz i u Nacionalni park Sjeverni Velebit te uživajte u ljepoti divlje prirode. Više o boravku u destinaciji Lika te zajedničkoj ulaznici destinacije Lika saznajte na web stranici Klastera Lika Destination, a mi vam i dalje poručujemo „ostanite doma i planirajte odmor u Lika Destination“ poručuju iz Klastera Lika destination.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.