Na Velebitu u jednom danu možete uživati u planinskim vrhovima, špiljama i jednoj od najljepših uvala

Park prirode Velebit najveće je zaštićeno područje u Republici Hrvatskoj. No osim toga ovaj park prirode po mnogočemu je poseban. Unutar parka možete u istom danu uživati u osvajanju planinskih vrhova, upoznavanju Velebitskog podzemlja u Cerovačkim špiljama i upijanju Sunčevih zraka u jednoj od najljepših Hrvatskih uvala – Zavratnici.

Položaj Velebita, njegova geološka građa, te čak tri različite klime (mediteranska, kontinentalna i planinska) koje se isprepliću na ovom području, utjecali su na razvoj veoma bogate flore i faune. Velebit pripada sustavu Dinarida. Ukupna dužina Velebita je 145 kilometara, a njegova se širina kreće u rasponu od 10 do 30 kilometara.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Svojim specifičnim položajem Velebit pruža raznolike mogućnosti odmora. Ljubitelji aktivnog odmora mogu se okušati u planinarenju, šetnjama poučnim stazama, obilasku špilja, biciklizmu, raftingu i kanuingu, sportskom ribolovu, alpinističkim aktivnostima, jahanju…

Ljubitelji sportskog penjanja mogu posjetiti alpinističku zonu u Dabarskim kukovima (srednji Velebit). Agin kuk, Rujičin kuk i Čelina kuk otvoreni su za penjanje od travnja do studenog. Radi se o dugim penjačkim smjerovima za koje je potrebno znanje, iskustvo i dobra oprema. Ljepotom slapova, dubinom kanjona, raznolikošću biljnog i životinjskog svijeta krške rijeke Zrmanja i Krupa obogaćuju južni dio Parka prirode „Velebit“.  Očuvanost i raznolikost flore i faune sa brojnim endemima upotpunjuju sliku kanjona ovih rijeka.

Tri špilje sa preko sedam kilometara istraženih kanala

Cerovačke špilje, smještene na južnom dijelu Parka prirode Velebit, među najpoznatijim su i najznačajnijim speleološkim objektima u Hrvatskoj. Kompleks čine 3 špilje (Donja, Srednja i Gornja) sa preko 7 km istraženih kanala. Za turistički posjet uređeno je prvih 700 metara Donje i Gornje špilje.

Ove špilje su iznimno bogate nalazima iz davne prošlosti. Osim velike količine arheoloških ostataka također su jedno od većih nalazišta špiljskog medvjeda u Hrvatskoj. Tako ovdje možete i danas vidjeti tragove „brušenja“ medvjeda na stijenama nastale njihovim kretanjem uz stjenke špilja.

Pronađeni su ostaci i špiljskog lava (Panthera spelaea) te mnogih drugih, poglavito manjih glodavaca i ptica. Također su pronađeni koštani ostaci i paleolitskog čovjeka Homo sapiens fossilis. Arheološki artefakti (ulomci keramike, kovinski, koštani i kameni nalazi) pokazuju da je Donja Cerovčka špilja bila korištena još od srednjeg brončanog doba (1400 – 1200 pr. Kr.).

Voda svojim stalnim kapanjem nastavlja tisućama godina star proces gradnje siga. Zato je iznimno važno da se hodajući špiljom prema njoj ponašamo s poštovanjem i ne diramo njene ukrase jer samo jednim nepromišljenim pokretom ruke moguće je prekinuti proces koji traje desetljećima. Zbog jedinstvene prirodne ljepote i brojnih nalaza iz davne prošlosti Cerovačke špilje su 1961. godine zakonom zaštićene kao geomorfološki spomenik prirode.

Uvala Zavrtanica dio NATURA 2000 ekološke mreže

Uz Cerovačke špilje posebnu vrijednost ovom Parku daje i uvala Zavratnica jedna od najljepših uvala na našoj obali, smještena nedaleko Jablanca, nasuprot otoka Raba. U Zavratnici je izbrojano 129 biljnih vrsta, od čega 100 autohtonih i 29 alohtonih. Početkom 20. stoljeća izgrađena je gornja staza s vidikovcem te šetnica uz more. Uvala Zavratnica je dio NATURA 2000 – ekološke mreže sastavljene od područja važnih za očuvanje ugroženih vrsta i stanišnih tipova Europske unije. Književnik Vjenceslav Novak ovdje je pronalazio inspiraciju za svoja djela, a u uvali se nalaze i ostaci njemačke ratne brodice iz II. svjetskog rata koju su potopili saveznički avioni.

Članak se nastavlja ispod oglasa

– Park prirode Velebit proglašen je parkom 1981. godine a UNESCO rezervatom biosfere 1978. godine. Njegova površina iznosi 2. 274 km2. Na području ovog parka moguće je vidjeti i Velebitsku degeniju najrjeđu biljku u Hrvatskoj, ističe Viktroija Rogić iz Klastera Lika Destination te dodaje kako je PP Velebit jedna od čak 8 destinacija koja se nalazi i na zajedničkoj ulaznici destinacije Lika koje možete kupiti za 350,00 kuna umjesto redovite cijene od 630,00 kn.

Izvor i foto: Lika Destination

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.

Autor

Kategorije