Djeca ambasadori modernog turizma: Recepcioner nije onaj koji daje recepte

“Recepcioner nije onaj koji daje recepte”, Turizam je tamo ono gdje turisti spavaju i ima kotačiće”, Concierge otvara konzerve”, “Turizam je oblik marketinga”, “Pionir je zanimanje u turizmu” – ovo su neki od urnebesnih perspektiva koje doc. dr. sc Marinela Dropulić Ružić donosi u prvim danima edukacijskog ciklusa koji se provodi u sklopu projekta „Ambasadori modernog turizma“.

Nalazimo se u nezahvalnom i turbulentnom trenutku po pitanju  turizma stoga na ovaj projekt gledamo kao na jednu lijepu i pozitivnu priču s ciljem osvještavanja i popularizacije turizma – onih koji će taj turizam osjećati,  živjeti, raditi u budućnosti.

Fokus projekta je osvijestiti i naučiti djecu ključne elemente važne za turizam, odnosno što zapravo znači živjeti u turističkom gradu, tko je turist i koja su njegova očekivanja, koje su prednosti i nedostatci turizma kao karijere, što je moderni turizam, što je multikulturalnost te ih kroz ulogu malih interpretatora  potaknuti da bolje upoznaju povijesno-tradicijsko-kulturološke značajke Poreča i Istre.

Sve se provodi uz igre, kvizove, asocijacije, vizuale, usporedbe, natjecanja, grupne radove, kreativu, igranje uloga jer kako mi odrasli tako i djeca, kad su opuštena, su i zadovoljnija, a kad su zadovoljnija lakše i dugoročnije će pamtiti.

“Uključivši djecu od predškolske dobi do 4 razreda osnovne škole, ovim projektom se želi djelovati i nacionalno s ciljem poticanja svijesti o važnosti cjeloživotnog obrazovanja u domeni turizma. Na ovaj se način najmlađe generacije pripremaju za turizam novog doba te se potiče popularizacija ove struke koja je prilično degradirana u RH, a s druge strane iznimno važna za gospodarstvo. Grad Poreč se ubraja u top destinacije Hrvatske, ali i dalje traga za pravim strategijama po pitanju ljudskih potencijala u turizmu stoga što je predstavljalo uporište za projekt kojim se želi stvarati generacije ambasadora turizma. Neizmjerno smo radosni i ponosni na ovaj projekt i Grad Poreč koji je prepoznao važnost ovakvog pristupa razvoju turizma. Ovo je ulaganje u budućnost” ističe doc. dr. sc. Marinela Dropulić Ružić.

Svrha projekta je potaknuti razvoj svijesti kod djece, roditelja i društva o potrebi za ranim osvještavanjem prednosti, nedostataka, učinaka i specifičnosti turizma te samim time integrirati djecu u turistički način života te ih konkretno educirati o ključnim elementima vezanim za posao, trendove i kulturu. Ovo je posebno važno za turističke destinacije u kojima cijele obitelji rade u turizmu te kojima djeca odrastaju uz turizam bez prvih i kvalitetnih priprema i objašnjenja kakav je to sustav, zašto i kako je bitan obiteljima te kakva je uloga svakog pojedinca.

Projekt „Ambasadori modernog turizma“ sastoji se od ciklusa radionica, evaluacije usvojenog znanja te dodjelu certifikata „Ambasador modernog turizma“. Nositelj projekta je Grad Poreč čiju provedbu sufinancira Zaklada Hrvatska za djecu, a projektne aktivnosti provodi konzultantica i edukatorica doc. dr. sc. Marinela Dropulić Ružić sa suradnicom Kristinom Kulišić, mag oec. iz Meraklisa i to na skupinama djece u DV Radost, Ljetnom kampu Grada Poreča, te ljetnoj bazi DND Poreč.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.