Antički dani na ostacima rimskog Fulfinuma kraj Omišlja: Doživite glamur staroga Rima

Od četvrtka, 21. srpnja 2022. među ostacima rimskoga grada Fulfinuma iz 1. stoljeća, na lokalitetu Mirine kraj Omišlja održat će se trinaesta po redu manifestacija – Antički dani. Autentično slavlje antičkih vremena, započeti će u četvrtak u 19 sati programom “Family day” odnosno programom posvećenom u cijelosti djeci. U petak i subotu, 22. i 23. srpnja od 19 sati održati će se centralni događaj popraćen radionicama, starim zanatima, gladijatorskim borbama, zabavnim programom i nezaobilaznom antičkom gastro ponudom restorana Rivica iz Njivica.

Tijekom oba dana pripremat će se odojak, janjac i piletina po antičkim recepturama, s mirisnim travama i umacima, posjetiocima je na raspolaganju antičko vino i pivo te slasni antički sladoled,  tako da će  gosti uživati svim čulima. Bogata antička trpeza do punog će izražaja doći sa svečanom večerom u više sljedova koju priprema restoran Rivica.

Očuvanje povijest i prenošenje znanja o Fulfinumu ponukali su organizatore na uvođenje noviteta u ponudi namijenjenoj djeci i adolescentima. Tako je uveden dodatni dan s programom posvećenim toj dobnoj skupini. U četvrtak, 21. srpnja od 19 sati održat će se brojne zasebne radionice – radionice starih igara, muzička radionica, radionica žongliranja, radionice s vunom i ljekovitim biljem te antički iluzionistički show i večer rimskih legendi.

Radionice će se dijelom odvijati i ostale dane, a posebno treba naglasiti suradnju s Pomorskim i povijesnim muzejom Hrvatskog primorja Rijeka i National Geographic Hrvatska. Odjel Čudotvornice s Pomorskog i povijesnog muzeja su pripremili za najmlađe Antičke igre s antičkim novčićem i antičkim rekvizitima. Radionica se bavi vezama materijalne i nematerijalne baštine. Na radionici djeca upoznaju dio svakodnevnog života u prošlosti koji se odnosi na zabavu i razonodu.

Antički dani

National Geographic Hrvatska oduševiti će sve mališane radionicama koje su organizirane u više kategorija – crtanje, slikanje, potrage s interaktivnim kartama, natjecateljske i tradicionalne potrage za blagom. U projektu sudjeluju edukatori sa specijaliziranim radionicama orijentiranim na kulturološku ostavštinu Mirine Fulfinum i ekološku osviještenost Otoka Krka.

Kao i svake godine dosad, tako će i ove manifestacija Antički dani biti prepuna zanimljivih sadržaja kojima će se oživjeti starorimsko doba. Svi koji će doći na Mirine, uz svjetlost baklji uživati će u ambijentu uz autentičnu glazbu, uz antičku skupinu “Ad Rectum”, žongliranju s vatrom i posebnih vatrenih nastupa s bičem i mačevima, plesu vila, borbi gladijatora, formaciji Rimskih vojnika i mnoštvu kostimiranih Rimljana različitih profesija i staleža. Biti će tu rimski ratnici i dame, car i carica, senatori, antički zanati poput kovača, lončara, tkalja, užara, dječji vrtuljak i streljaštvo, frizera i salona za uljepšavanje a vizuru će dodatno uljepšati prilika za susret s ponijima i konjima.

Posjetitelji će imati priliku vidjeti kako se djevojke pripremaju za rimsko vjenčanje, hedonističkom kutku pod nazivom Antičke domine – dašak rimskog carstva kroz frizure, odjeću i kozmetiku  koje će pokazati gosti iz Pule, a i ove godine dolaze legionari iz Splita, popularna Dioklecijanova legija.

Veliki trud za oživotvorenje ovog programa ulažu članovi karnevalskih udruga iz Omišlja, Babani i Omišjanski Babani koji u oživljenom  rimskom logoru i dva tabora Rimskih vojnika uprizoruju drevno doba. Zabavni program odvijat će se nakon 22 sata. Petak je rezerviran za odličnu zabavu s Infinity bendom a subota za grupu Point.

Antički dani donose jedan poseban šarm u ovo naše moderno doba i, dakako, lokacija na kojoj se Antički dani održavaju u tome igra ključnu ulogu. Ove godine će povratak u povijest biti još upečatljiviji s obzirom da se slavlje odvija tokom tri dana.

Organizatori pozivaju sve da im se pridruže u Antičkim danima i da na trenutak zaborave sadašnjost te se prepuste jednom lijepom dijelu naše prošlosti. Procjenjuje se kako će tijekom idućeg vikenda, u programu Antičkih dana uživati između 1500 i 2000 posjetitelja.

izvor i foto: Turistička zajednica Općine Omišalj

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.