Upoznajte Mirine – Fulfinum, arheološki biser podno Omišlja

U uvali Sepen na otoku Krku, podno tisućljetne gradine Omišalj, nekada davno smjestio se novoplanirani, antički rimski grad Fulfinum. Izgrađen je u prvom stoljeću poslije Krista za potrebe rimskih veterana, a prestižni status rimskog municipija stječe gotovo u isto vrijeme – u doba Flavijevaca, kako mu samo puno ime i govori: Municipium Flavium Fulfinum. Fulfinum je izgrađen prema tada uhodanoj urbanističkoj shemi na ravnom prostoru, u pravokutnoj mreži komunikacija. U mirnoj uvali izgrađena je dobro zaštićena luka, a obližnje plodno polje s obiljem vode zadovoljavalo je osnovne potrebe njegovih stanovnika.

Stanovnici Fulfinuma mahom su bili veterani careva Flavijevaca, naseljeni u životni prostor domaće liburnske zajednice Fertinates. Grad je posjedovao sva obilježja antičkog naselja – forum s kapitolijem i gradskom bazilikom, lučke instalacije s trgovačkim kvartom uz more, terme i vodovod. Izvan grada se protezao put koji je vodio dalje prema Krku, a s druge strane možda i prema skeli na Vozu, koja je otok mogla spajati s kopnom. Uz cestu su bile i dvije nekropole, kako je bio običaj u Rimljana. Dosadašnji nalazi govore u prilog tezi da je naselje bilo izgrađeno s namjerom osnutka snažnog lučko-trgovačkog grada u prostranoj zavjetrini otoka, a u neposrednoj blizini magistralnih komunikacija prema Panoniji i Noriku.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Kao i svaki rimski grad Municipium Flavium Fulfinum u samom je svom središtu imao forum – glavni gradski trg gdje su se susretale glavne funkcije urbane sredine rimskog svijeta: političke, ekonomske, religijske i društvene. Glavni je gradski trg očito posjedovao sve građevine koje su bile potrebne za osnovno funkcioniranje grada prema rimskom predlošku. Tu je stajao i glavni forumski hram, posvećen ili kapitolijskoj trijadi – odnosno trima glavnim božanstvima rimske religije Jupiteru, Junoni i Minervi – ili rimskim carevima. Uz zapadnu, dužu stranicu foruma tekao je niz prostorija – taverni – u koje se zacijelo nije moglo ući izravno s foruma, nego sa suprotne strane okrenute moru. Ulaz u forumski prostor bio je označen portikom nad kojim je stajao natpis posvetnog karaktera.

Kada je krenuo rasap antičke civilizacije, Fulfinum je vjerojatno bio jedna od prvih žrtava, no na krhotinama njegova prostora niknuo je novi život. Sredinom 5. stoljeća na periferiji grada izgrađena je crkva na Mirinama, impozantna jednobrodna crkvena građevina jednostavnog tlocrta u obliku križa. Bazilika je sačuvana do visine krovišta i jedini je sačuvani sakralni objekt toga tipa ne samo na otoku Krku, nego i u cijelome Hrvatskom primorju. S tom crkvom na ruševinama rimskoga grada Fulfinuma počeo je nicati novi kršćanski grad, no, njegove tajne stručnjaci tek trebaju otkriti.

Samo svetište jednostavnog je oblika, ali iznimno zanimljivo zbog nalaza koji su preživjeli sve mijene vremena. Prilikom čišćenja predvorja bazilike, ispod goleme količine kamena pronađena je vrlo rijetka dragocjenost tog kompleksa – netaknuti sarkofag. Taj sarkofag, s originalnim poklopcem, stoji na svom mjestu otkad je postavljen, ukopan ispod crkve. Bez oskvrnjivanja groba, mikro kamerom je otkriveno da se unutra nalaze dva pokojnika.

Zajednica koja je ovdje obitavala razvit će se kroz stoljeća u dobro organiziranu redovničku zajednicu koja će preuzeti učenje svetog Benedikta, kako saznajemo iz kasnijih izvora koji spominju opatiju Svetog Nikole podno Omišlja. Glagoljaška benediktinska opatija Sv. Nikole, napuštena je u 15. stoljeću i preseljena bliže Omišlju.

U isto vrijeme kad je građena crkva na Mirinama, izgrađena je i kasnoantička vila u kojoj je pronađen jedan od najspektakularnijih nalaza iz razdoblja ranog kršćanstva – mirinski češalj. Otkriven je u travnju 2017. godine tijekom francusko-hrvatskog istraživačkog projekta i jedan je od svega pet takvih predmeta koji su do danas pronađeni u cijelome svijetu.

Mirinski je češalj izrađen od bjelokosti i vjerojatno je imao liturgijsku namjenu. Ukrašen je s obje strane reljefnim prikazima Kristovih čuda: s jedne je strane prikazana pretvorba vode u vino na svadbi u Kani i čudesno umnažanje kruha. S druge strane može se prepoznati scena žene koja krvari, a izliječena je doticanjem Isusova ruha. Uz nju, s lijeve strane, nalazi se drugi prikaz – vjerojatno – žene pred Kristovim grobom. Ovaj je nalaz jedinstven na našim prostorima i upotpunjuje svjetski korpus od svega nekoliko sličnih predmeta, a svakako predstavlja jedan od značajnijih nalaza hrvatske ranokršćanske arheologije.

Foto: TZ Općine Omišalj, Autor: Sanjin Ilić

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.