Arsenal – kulturno i povijesno središte grada Hvara

Kad se jednom nađete na Hvarskoj pjaci svakako ćete poželjeti posjetiti Hvarsko kazalište koje ima svoje nezaobilazno mjesto u povijesti teatra uopće, obzirom kako po svom utemeljenju još 1612. godine, predstavlja prvo građansko kazalište u Europi. U istom prostoru nalazi se Galerija suvremene umjetnosti Arsenal u kojoj se održavaju izložbe slika, skulptura, maketa brodova i slično. Navedenom kazalištu i galeriji zajednička je adresa, Trg svetog Stjepana u središtu Hvara, u povijesnoj građevini Arsenal.

Najvažnija javna građevina u Hvaru prvi puta je sagrađena između 1292. i 1331. godine i služila je kao brodogradilište za galije. U 16. stoljeću gradi se novi Arsenal na istom mjestu, no netom završenu građevinu spalili su Turci 1571. godine. Današnji izgled dobiva tijekom obnove i nadogradnje 1611. godine, za vrijeme kneza Pietra Semitecola. Uz sjeverno pročelje 1612. godine dograđen je Fontik – skladište za žito, nad kojim je Belvedere – terasa iz koje se ulazilo u kazalište utemeljeno iste godine.

Osim za održavanje galija, građevina je služila i kao skladište u službi Venecijanske mornarice i funkcioniranja gradske luke. Početkom 19. stoljeća Arsenal je preuzela austrijska vojska i prilagodila ga njihovim potrebama. Prizemlje Arsenala koristilo se kao multifunkcionalni prostor u 20. stoljeću, ali uglavnom kao skladište. U drugoj polovici stoljeća u prizemlju je izgrađeno kino. Danas je prizemlje multifunkcionalna dvorana za predstave i izložbe.

NAGRADA EUROPA NOSTRA

Zgrada Arsenala, smještena u centru grada Hvara, najvažnije luke otoka, pažljivo je obnovljena i uspješno pretvorena u živo kulturno središte za posjetitelje i lokalnu zajednicu. Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije bili su partneri Gradu Hvaru u 30-godišnjem projektu obnove hvarskog Arsenala. 

Povodom dobivanja prestižnog priznanja European Heritage Awards 2020., u renomiranom European Diplomacy & Economics Online Magazinu objavljen je veliki članak o hvarskom Arsenalu. U objavi se prenosi kako je Arsenal dobitnik nagrade Europa Nostra, najprestižnije europske nagrade u području baštine. Ove godine priznanje je dodijeljeno 21 projektu iz 15 zemalja, a Arsenal je pobjednik u kategoriji konzervacija. Priznanje je dodijeljeno za obnovu i jačanje nosive konstrukcije Arsenala.

European Diplomacy & Economics je časopis namijenjen profesionalcima u području diplomacije, ali i široj publici diljem Europske unije s obzirom da obrađuje područja ekonomije i kulture. Časopis izlazi dva puta godišnje u 10 tisuća primjeraka, a sjedište mu je u Beču.

Izvor: Turistička zajednica grada Hvara, Hrvatska turistička zajednica
Naslovna fotografija: Zgrada Arsenala sa Galerijom i kazalištem/ Turistička zajednica grada Hvara

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.