Upoznajte priču o prvom javnom kazalištu u Europi – FORSKI TEOTAR

Prvi Arsenal sagrađen je između 1292. i 1331. godine i služio je kao brodogradilište za galije. U 16. stoljeću gradi se novi na istom mjestu, no netom završenu građevinu spalili su Turci 1571. godine. Današnji izgled dobiva tijekom obnove i nadogradnje 1611. godine, za vrijeme kneza Pietra Semitecola.

Tako su u tadašnjoj bogatoj renesansnoj dramskoj produkciji u istoj kazališnoj dvorani uživali i pučani i vlastela. Kazalište je sagrađeno 1612. godine nadogradnjom zgrade Arsenala u hvarskoj luci zaslugom mletačkog kneza providura Pietra Semitecola. Hvarsko povijesno kazalište smješteno je na drugom katu zgrade Arsenala.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Na nadvratniku ulaznih vrata kazališta upisano je: ANNO SECVNDO PACIS MDCXII. Godina 1612., kako govori natpis, druga je godina mira između sukobljenih staleža hvarske komune. Sačuvane su dvije zidne scenografije, freska iz 1819. godine i danas je na začeljnom zidu pozornice, dok je freska s prikazom kneževa dvora izrađena oko 1900. godine restaurirana i postavljena na pomične panoe.

Kazališni život otoka Hvara i istoimenog grada bilježi veliku raznolikost i sadržajnost i prije izgradnje samog kazališnog prostora: od srednjovjekovnih crkvenih prikazanja života svetaca koja su bila preteča drugim kazališnim formama, preko pokladnih tekstova Jeđupka Mikše Pelegrinovića, uprizorenja Lucićeve Robinje, Hektorovićevog Ribanja i ribarskog prigovaranja, prve renesansne svjetovne drame napisane na hrvatskom jeziku, zatim danas premalo poznate drame Vlahinja Ivana Parožića, komedija Hvarkinja i Komedija od Raskota Martina Benetovića u maniri talijanske commedie dell’arte, ribarske pastorale Murat gusar i pastirskog razgovaranja Ljubica Marina Gazarovića, do raznih gostovanja te brojnih predstava putujućih i amaterskih kazališnih družina.

Osim što su odigrali veliku ulogu u održavanju kazališne tradicije, bavljenje dramskim i opernim djelima kako domaćih, tako i stranih autora, održavanje koncerata, lutkarskih predstava, svečanih javnih plesova i plesova pod maskama, osigurali su kulturno formiranje mladih kazališnih entuzijasta i gledateljstva koji zajednički daju doprinos održavanju kontinuiteta kazališnog života.

Zlatno doba hvarskog kazališta započinje 1612. godine njegovim nastankom i činjenicom da je preživio i djelovao više od 400 godina.

Hvarsko pučko kazalište nagodinu slavi 410. rođendan. I danas ono zove posjetitelje da stupe na njegovu prostranu terasu i zavire u unutrašnjost njegove impresivne povijesne priče. Njegov je kulturni i povijesni doseg i značaj za hrvatsku kulturnu baštinu neupitan, a na nadolazećim je generacijama da ga prepoznaju kao svoje nasljeđe i nastave putevima svojih predaka koji su stoljećima cijenili svoj “forski teotar”.

Izvor TZ Hvar

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.