Art & hike jedinstven spoj umjetnosti i outdoora u Baškoj na Krku

Ovog vikenda na Krku u Baški možete nazočiti zanimljivom spoju umjetnosti i outdoor aktivnosti. Naime u subotu 22 svibnja organiziran je planinarski izlet do mrgara Ljubimer uz prigodnu izložbu povodom predstavljanja suvremene umjetničke intervencije “Kapi”, autora Smiljana Radića i Marcele Correa, koja je dio projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, programskog pravca Lungomare Art.

Ljepotu krševite bašćanske visoravni dodatno krase golemi kameni cvjetovi, kao rijedak primjer pučke arhitekture. Jedinstveni, lijepi, ali i krhki mrgari inspirirali su čileanskog arhitekta hrvatskih korijena Smiljana Radića i njegovu partnericu Marcelu Correa da skrenu pozornost na njihovu vrijednost te prostor oplemene stalnom instalacijom u obliku staklenih kapi.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Planinarska tura kreće iz centra Baške ispred Heritage hotela Forza u smjeru Zaroka, odakle uz pogled na Velu plažu slijedi uspon ispod Velog Gradaca prema prijevoju Ljubimer koji se nalazi na 220 metara nadmorske visine.

Uz odmor s pogledom na otok Prvić i Velebit, slijedi obilazak mrgara na Ljubimeru i ove zanimljive instalacije “Kapi“ koja će zauvijek podsjećati na vrijednu kulturnu baštinu otoka Krka i potrebu očuvanja suhozida. Prijave za art & hike isključivo putem online obrasca na linku.

Izložba „Kap po kap, kamen po kamen – život“, autora Sanjina Ilića i Društva Sinjali tematski objedinjuje pučku suhozidnu arhitekturu i prirodni fenomen kraških lokava na kamenim visoravnima iznad Bašćanske doline. Taj surovi krajolik kojim se pružaju i vijugaju kamene bordure svih oblika – od pravocrtnih linija do impresivnih kamenih cvjetova – mrgara, trajna je inspiracija umjetnicima. Njihova bezvremenska ljepota zaslužuje jednako naše divljenje koliko i brigu za njihovo očuvanje i zaštitu. Poetskim okom fotografa Sanjina Ilića snimljene su i staklene Kapi, nova umjetnička instalacija, uz lokvu i mrgare, na Ljubimeru.

Autor izložbe Sanjin Ilić u genima nosi zapis i pripadnost dominantnom krajoliku iznad bašćanske doline te strastveno i uporno kroz foto objektiv bilježi sve njegove mijene. „Kap po kap, kamen po kamen – život“ je njegova prva samostalna izložba. Već dvadesetak godina služi se fotografijom kako bi drugima približio vlastitu fascinaciju oporom ljepotom bašćanskih visoravni. Zanimljiv vikend izlet u Bašku za sve ljubitelje umjetnosti i boravka u prirodi.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.