Astra Divina: Priroda i stručno vodstvo na rubu NP Risnjak – savršeni recept za revitalizaciju

“Bila je to ljubav na prvi pogled”, rekla je Marta Blažević prisjećajući se trenutka kada je prvi puta kročila na mjesto svog budućeg doma u Gorskom kotaru.

“Nikad neću zaboraviti dan kad smo prvi put zašli u zaseok Šafari, dio sela Hrib, koji se proteže na 700 mnv. Bio je to ledeni, buroviti dan krajem listopada 2011. godine te je s mjesta gdje je ležala zaboravljena ruševina sastavljena od hrpe kamenja pucao pogled koji me ostavio bez daha. U tom sam trenutku znala da ovdje želim živjeti”, nastavlja Marta.

Foto: Astra Divina

Prijelaz iz grada na selo nije bio lak, suprug i ona poslom su i dalje, donedavno, bili vezani za Rijeku. No, danas to više nije tako jer su oboje napustili svoje poslove u gradu i sada uživaju u divljini i miru koji su odabrali. “Ništa nam ne nedostaje”, zaključuju.

Po vodu za piće na obližnji izvor

Martina strast je botanika i to pršti iz svega što radi. Bere samoniklo, jestivo i ljekovito bilje, priprema tinkture i ostale blagotvorne prirodne proizvode, a cilj joj je o tome što zna kroz tematske radionice upoznati što više ljudi. Iako je po struci biologinja, život ju je preusmjerio te je prvi posao u struci dobila u Parku prirode Učka na mjestu stručnog suradnika za edukaciju. Radila je i kao muzejska pedagoginja u Prirodoslovnom muzeju Rijeka.  

Foto: Astra Divina

Njen suprug je kondicijski trener koji dane najradije provodi u stanišu vuka, medvjeda i risa gdje nastaju njegove čudesne fotografije. Marta zna često reći kako je on veći biolog od nje jer točno zna predvidjeti pojavu i kretanje životinja pa je uz njega imala čast sresti medvjedicu s mladima i čopor od 8 vukova među kojima su bili i mladi te čuti njihovo zavijanje.

Njihova je kuća drvena, građena u skladu s prirodom pa koriste kišnicu za pranje i kuhanje, a za piće odlaze na izvor što je samo po sebi poseban doživljaj. Naime, Gorski kotar osvaja zbog izobilja svježe, pitke i iznimno fine vode. Kada ova mlada obitelj odlazi na put, obavezno napune bočicu vode s izvora. To je njihov mali ritual.

Foto: Astra Divina

Posjet farmi koza i kušanje domaćih proizvoda

Ovo dvoje ljubitelja prirode nude radionice u kojima posjetitelje upoznaju s čarobnim svijetom flore i faune Gorskog kotara. S njima možete naučiti koje bilje je ljekovito, kako se povezati s drvećem, a tražite li malo više uzbuđenja, krenite u potragu za tragovima divljih životinja. To je posebno atraktivno kada snježni prekrivač zabijeli ovaj bajkoviti kraj.

Njihovi edukativni programi približavaju djeci prirodu kroz osjetila, praktičan rad i doživljaj. Osmišljeni su na način da maleni obiđu laganu kružnu stazu koja prolazi šumom i selom tijekom koje se pobliže upoznaju s biološkom raznolikošću i kulturnom baštinom kraja. Staza je na granici NP Risnjak, u blizini prekrasnog izvora rijeke Kupe. Nakon šetnje slijede radionica i igra, a u obližnjem zaseoku može se posjetiti obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Kozarstvo Štimac Cunar gdje je moguće kušati domaće proizvode.

Foto: Astra Divina

Ekološki koridor za biljke i životinje

Risnjak je pravo šumsko kraljevstvo i upravo su mu guste šumske zajednice osigurale kartu za ulazak u društvo nacionalnih parkova. Ovaj park stanište je velikih zvijeri poput medvjeda, vuka i risa, koji se zaista rijetko susreću, ali ako imate sreće možete i to doživjeti. Nacionalnim parkom proglašen je 1953. godine kada se prostirao na dvostruko manjoj površini.

Foto: Amir

Danas se Risnjak prostire na 6.350 ha površine u području Gorskog kotara, a obuhvaća masiv Risnjak, Snježnik te hidrogeomorfološki spomenik prirode – izvor rijeke Kupe s njenim gornjim tokom. Vrelo Kupe jedno je od najatraktivnijih krških točaka i još neodgonetnuta zagonetka jer je jedno od najdubljih vrela u Hrvatskoj.

S planinskih masiva pruža se prekrasan pogled na Kvarnerski zaljev, Istru i Julijske Alpe u susjednu Sloveniju. Risnjak i Snježnik predstavljaju prirodni most između Alpa i dinarskih planina te se stoga smatraju značajnim ekološkim koridorom za biljke i životinje.

Foto: Astra Divina

Radionice za djecu koje ih dublje povezuju s prirodom

Marta na samom rubu Nacionalnog parka za predškolski uzrast nudi radionicu pod nazivom “Veličanstvena stabla” tijekom koje djeca sakupljaju lišće raznih vrsta drveća, uzimaju otiske kore, uče procijeniti starost stabla te povezuju oblike listova, kore i plodova s pripadajućim stablom. Kroz priču o mitologiji stabala ovoga kraja, ako požele, mogu zajednički kreirati priču.

Za niži osnovnoškolski uzrast nudi se zanimljiva radionica/šetnja naziva “Ptičje naličje”. Uz osluškivanje raznolikog ptičjeg pjeva i promatranje ptica uz pomoć dvogleda djeca imaju priliku proučiti različita ptičja pera, od sova do ptica grabljivica koja tu žive. Naučit će koje vrste na koji način i gdje grade gnijezda, zašto su neka jaja u boji, a neka nisu, kao i zašto sve ptice nemaju isti oblik kljuna.

Foto: Astra Divina

Marta tečno govori talijanski i engleski jezik. Talijanski joj je materinji što izvrsno dođe ne samo prilikom vođenja tura kroz prirodu već i kada Talijani dolaze na Kupu u ribolov.

Intuitivno vođenje i energetske tehnike u svrhu ozdravljenja

Želite li zaći malo dublje u tajne koje priroda nudi, svakako dogovorite intuitivno vođenje, a možete se upoznati i s energetskim tehnikama u svrhu ozdravljenja.

Amir i Marta

“Astra Divina vibrira ljubavlju prema prirodi, tamo se svaki puta recentriraš i prema svojoj unutarnjoj biti, ali i prema drugima, na jednostavan i opušten način. Posjet Marti i njenoj dvonožnoj i četveronožnoj ekipi koja ju vjerno prati i s njom osmišljava divne sadržaje vraćanja k prirodi i sebi, mene uvijek podsjeti da sreća ima miris – šume”, jedan je od komentara posjetitelja.

“Astra Divina  je nešto posebno, preporučam baš svakome i uvijek. To je mjesto gdje se možete odmoriti, napuniti energijom za život, osnažiti znanjem o bazičnim životnim temama, o zdravlju, prirodnim tehnikama iscjeljivanja. Mjesto je pogodno za cijelu obitelj, naročito djecu, tu mogu obnoviti svoje veze s prirodom i svim njenim blagodatima. Svemu tome dati će svoj nježni i mudri dodir Marta koja osvaja osmijehom, vedrinom i iskonskom snagom. Osjećaj je božanski”, još je jedna impresija koja dočarava što vas čeka pođete li u istraživanje tajni goranske prirode s ovom ekipom. Najkraće rečeno, doživljaj će sigurno biti opuštajući i inspirativan, a vjerojatno će utjecati i na vaš osobni rast. Astra Divina vas čeka u čudesnoj goranskoj šumi..

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.