Atraktivan 25 metarski slap u središnjoj Istri koji nestaje tijekom ljeta ovih dana je najbujniji i najljepši

Slap Sopot nalazi se pored naselja Floričići nedaleko Pićna i jedan je od najljepših slapova u Istri kojeg rado posjećuju izletnici i pješaci. Slap je visok impozantnih 25 metara i u svom podnožju tvori prekrasno tirkizno jezerce.

Uz slap se nalaze i dva vidikovca, jedan staroslavenskog boga Peruna koji je kao vladar neba na poziciji odmah iznad slapa te vidikovac njegove žene, božice plodnosti i zaštitnice žena Mokoš, koji se nalazi na polovici spusta sa zapadne strane prema jezercu. Njezina pozicija je uvijek bila na razmeđi zemlje, podzemlja (bog Veles) i neba (bog Perun). Zbog svoje neodlučnosti, zimi je živjela u podzemlju, a u proljeće na nebu.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Za spuštanje prema jezercu potreban je oprez, na stazi postoje 2 špage koje olakšavaju spuštanje strmim dijelom po stijeni, no trud se višestruko isplati.

Inače posebna zanimljivost je što upravo ovdje obitavaju i dvije zaštićene životinjske vrste jelenjak i veliki vodenjak.

Ono što područje oko slapa čini još posebnijim je Višestoljetni most – izgrađen u Napoleonovo vrijeme kao glavna poveznica okolnih sela s gradićem legendi Pićnom. Voda je više puta oštetila ovaj most, no mještani su ga uvijek iznova obnavljali.

Nedaleko je i stol s klupama za odmor ili piknik, a možete izabrati hoćete li se vratiti u Pićan pješačkom stazom Sv. Roka (Istra trails 702) ili nastaviti dalje prema Gračišću, stazom Sv. Šimuna (Istra trails 701).


Pristup automobilom moguć je iz mjesta Floričići do kojih se stiže s glavne ceste Pazin – Labin skretanjem u mjestu Zajci, prateći putokaz za Jakomiće i Šviće.

Slap je idealno pogledati upravo ovih dana kada je zbog količine kiše najbujniji. Tijekom sušnih mjeseci slapa uopće nema te je ova lokacije time i još zanimljivija.

Izvor i fotografije: TZ Središnje Istre

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.

Autor

Kategorije