Rijeka na tri mjeseca postaje Balthazargrad

51000 Balthazargrad naziv je izložbe kojom će se još jednom podsjetiti kako je upravo Rijeka svojim izgledom i atmosferom poslužila Zlatku Boureku kao inspiracija za crtanje Balthazargrada. Izložba, koja se 24. listopada otvara u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, traje do 23. siječnja 2021.

U tom razdoblju posjetitelji će moći uroniti u svijet najpoznatijeg hrvatskog animiranog profesora, a prostor izložbe bit će podijeljen na Svemir, More, Rijeku i Grad. Dolazak s mora preko rijeke u grad naglašava sličnost Balthazargrada i Rijeke te poziva posjetitelje da na barem jedno poslijepodne postanu Balthazarovi sugrađani. Na zabavan i interaktivan način, između ostaloga, ispričat će se priča o nastanku Profesora Balthazara, ali i o važnosti ovog animiranog serijala u kontekstu vremena u kojem živimo.

Najveća izložba posvećena Profesoru Balthazaru ikada

Članak se nastavlja ispod oglasa

Profesor Balthazar već je stigao u Rijeku, nekoliko dana prije izložbe programskog pravca Dječja kuća – Rijeka 2020. Mudri profesor prošetao je Korzom i družio se s malim i velikim Riječanima. Atraktivnošću, vedrim bojama i interaktivnim cjelinama, izložba će zasigurno privući i oduševiti mlade, ali i starije posjetitelje, koji su odrasli gledajući Profesora Baltazara kako na maštovit način i uz pomoć svog izumiteljskog stroja, rješava probleme svojih sugrađana. Izložba 51000 Balthazargrad, najveća je izložba dosad posvećena isključivo Balthazaru i u svom postavu donosi veliki dio priče o dobrom profesoru.

Izložba odaje priznanje povijesnoj važnosti ovog umjetničkog koncepta koji odgovara konceptu Europske prijestolnice kulture kao luke različitosti i uvažavanja, znanosti i činjenica, mašte i igre, slobode i zajedništva, lokalnog i globalnog. U svakoj epizodi Balthazara nalaze se upravo te vrijednosti.

Međunarodni uspjeh Profesora Balthazara

Sama serija Profesor Balthazar, nastala je iz filma Izumitelj cipela, koji je 1967. godine režirao i animirao Zlatko Grgić. Balthazar je tada još uvijek bio po svemu tipičan film Zagrebačke škole, bijelih pozadina i grada koji još uvijek nije bio Rijeka, nego kombinacija Zagreba i New Yorka. Nakon nagrade na festivalu u Rumunjskoj, nastaje ideja o serijalu filmova. U razdoblju do 1978. godine nastaje ukupno 59 epizoda.

Serija je imala izuzetan komercijalni i financijski uspjeh, prikazivana je u cijelom svijetu, od Irana, preko američke nacionalne mreže ABC, sve do skandinavskih država, gdje je bila nevjerojatan hit. Za njemačku televiziju realiziran je veliki broj kratkih infofilmova s Balthazarom kao glavnim likom, a Zaninović je Balthazara doveo i u strip-izdanje, gdje je u različitim varijacijama djecu ne samo zabavljao nego i učio engleski jezik.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.