Baranja je u subotu 5. rujna domaćin Prvenstva Hrvatske u kuhanju fiš paprikaša u Belom Manastiru. Natjecanje se jasno održava u epidemiološki prilagođenom izdanju. Nažalost izostat će masovnost, kako u broju kotlića, tako i u broju posjetitelja, po čemu je najveća fišijada u državi poznata.
Danas je nakon konferencije za medije na kojoj je najavljeno prvenstvo i bogat program u Etnološkom centru baranjske baštine, održana kulinarska radionica Ribarski divani koju je vodio Ivan Đukić iz Udruge kuhara i slastičara Osječko-baranjske županije.
Na radionici su predstavljene suvremene interpretacije jela od riječne ribe uz razgovor o potencijalima i izazovima vezanim uz veću i kvalitetniju ponudu ribe na tržištu. Partner u ovogodišnjem izdanju Najveće hrvatske fišijade je Hrvatska gospodarska komora koja kroz projekt Riba Hrvatske – Jedi što vrijedi promovira održivo ribarstvo, zdrav život i veću potrošnju hrvatske ribe u prehrani.
Tjedan dana nakon fišijade održat će se još jedna baranjska manifestacija, Ribarski dani u Kopačevu, koja će kao i fišijada proći uz posebne mjere, no uz bogatu ponudu ribljih specijaliteta i kulturno zabavni program.
Projekt je fokusiran na promociju konzumacije riječne ribe kroz dvije najveće ribarske manifestacije u Osječko-baranjskoj županiji, najveću hrvatsku fišijadu u Belom Manastiru i Ribarske dane u Kopačevu.
Naslovna fotografija: Denis Despot