Uključite se u besplatan razgled Pazina i upoznajte grad koji je oduševio i Julesa Vernea

Turistička zajednica središnje Istre poziva na besplatan razgled bisera središnje Istre, grada Pazina i njegovih znamenitosti. Radi se o projektu Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske “Upoznaj svoju zemlju”.

pazin kaštel i pazinska jama
Foto: Julien Duval, izvor: Turistička zajednica središnje Istre

Projekt se održava svake godine polovinom siječnja, a sastoji se od besplatnih organiziranih vođenja. I ove godine se, kao poklon građanima, vođenja održavaju diljem Hrvatske u nedjelju 14. siječnja 2024.

Tim povodom iz Turističke zajednice središnje Istre Vas pozivaju na besplatan razgled grada Pazina uz stručno vodstvo turističkog vodiča, u nedjelju 14. siječnja 2024. s početkom u 12 sati. Susret s vodičem bit će na početku Šetališta Pazinske gimnazije (kod Spomen doma). Vođenje je organizirano na hrvatskom jeziku i za sve je sudionike besplatno.

U sklopu vođenja, Turistička zajednica središnje Istre svim sudionicima poklanja besplatan ulaz u Etnografski muzej Istre i Muzej Grada Pazina koji se nalaze u Pazinskom kaštelu.

središnja istra kolovoz, pazinski kaštel
Pazinski Kaštel, foto: Julien Duval, izvor: Turistička zajednica središnje Istre

Istražite “srce Istre”

Inače Pazin je administrativno sjedište Istarske županije i još je u 19. stoljeću, najvećim dijelom zbog središnjeg položaja na Poluotoku, ali i značaja, zaslužio naziv “srce Istre”. Fascinantna slika srednjovjekovne pazinske tvrđave – Kaštela, smještene 130 metara iznad dubokog ponora u kojem rijeka Pazinčica utječe u Pazinsku jamu inspirirala je i poznatog francuskog pisca Julesa Vernea da dio radnje svog romana “Mathias Sandorf”, objavljenog 1885. godine, smjesti upravo u ovaj ambijent.

///Legenda o nastanku Pazinske jame

Iako nije posjetio Pazin, Jules Verne je od svojih suvremenika saznao za jamu koja ostavlja bez daha i upotrijebio je kao kulisu za napetu scenu bijega iz tamnice likova iz svog romana “Mathias Sandorf”. Zatočenici se u vratolomnoj pustolovini iskradu iz Kaštela, spuste u ponor i zaplove kroz podzemni svijet Jame. Vjeran opis i još vjernije ilustracije Leona Benetta upisali su Pazin u književnu kartu svijeta.

pazin, besplatan razgled pazina
Foto: Julien Duval, izvor: Turistička zajednica središnje Istre

Vidimo se u Pazinu, a što vas sve očekuje u središnjoj Istri usudite se istražiti…

///Put u središte Istre: Gdje je središte Istre?

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.