Put u središte Istre

Središnja Istra srce je Istarskog poluotoka, sjecište svih važnijih putova. Prepoznat ćete je po netaknutoj prirodi, prekrasnim pejzažima, nestvarnim vidicima, pitoresknim srednjovjekovnim gradićima, crkvicama ukrašenim dragocjenim freskama. Pustolovinama ovdje nikad kraja bilo da ste avanturista, gurman ili tek putnik željan odmora od gradske vreve.
Krenite krivudavim stazama i putovima, prepustite se uživanju u ljepotama prirode te proučavanju bogate povijesne i kulturne baštine, okrijepite se tradicionalnim jelima i odličnim vinima. Svi ti vidici, mirisi i okusi zajedno čine jedno – izvornu Istru.

Gdje je središte Istre?

Mnogi su do sada pokušavali odrediti točno središte Istre. Po nekima je to na brdu Orljak pored Berma, neki pak drže da je to Ježenjski križ. Između dva svjetska rata bilo je čak i označeno kamenom središte Istre na brdu Cesarovac između Velanovog brijega i sela Matići. Uz pomoću moderne tehnologije određeno je 2002. godine središte Istre pored sela Trošti, na mjestu gdje je težište trokuta koji spaja tri najudaljenije točke Istarskog poluotoka. Dio je to nedirnute prirode gdje se smjenjuju livade i sjenokoše, šumarci hrasta i bora, suhozidi i dolci. Do središta Istre najlakše ćete doći sa ceste Pazin – Žminj gdje trebate slijediti oznaku za Trošte, a u središtu mjesta nas čeka putokaz za središte Istre.

Najljepši vidikovac u Istri

Članak se nastavlja ispod oglasa

Jedan od nedvojbeno najljepših vidikovaca središnje Istre smješten na 447 metra visokom brijegu. Prvi se put spominje 1202., no život je ovdje postojao puno ranije na pretpovijesnoj gradini, na kojoj se razvilo današnje naselje. Kao pogranično mjesto Grimalda je više puta stradala u sukobima između Austrije i Venecije u 16. i 17. stoljeću. U travnju se ovdje održava susret mladih svirača tradicijske glazbe “Supci pud mavricun”. Zahvaljujući povoljnim klimatskim uvjetima, padine oko Grimalde pogodne su za uzgoj vinove loze i masline, a mnogi su ljudi ovog kraja poznati kao vrsni vinari i maslinari.

Adrenalinske avanture

Svi željni avanture, adrenalina, otkrivanja skrivenih ljepota i uživanja na otvorenom, u autentičnom okruženju središnje Istre pronaći će nezaboravne avanturističke doživljaje i atrakcije. U samom srcu Istre, u Pazinu, možete doživjeti nezaboravno adrenalinsko iskustvo na Zip line-u Pazinska jama, a nakon leta preko Pazinske jame, zaputiti se u istraživanje njenog atraktivnog podzemlja u Speleoavanturi.

Središnja Istra pruža i brojne mogućnosti za aktivnosti na otvorenom, namijenjene svima. Probudite svoja osjetila i otkrijte pješačke i biciklističke stazeslobodno penjanjeslatkovodni ribolovjahanjeoff road, enduro i quad ture.

Foto i izvor: TZ Središnje Istre

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.