Big Ben će ponovno označiti ulazak u novu godinu

Nakon četiri godine tišine londonski Big Ben ponovno će se oglasiti večeras u ponoć čime će označiti ulazak u novu 2022. godinu. Naime, ikona Londona posljednji puta se oglasila 21. kolovoza 2017. godine točno u podne. Nakon toga započeo je četverogodišnji projekt popravka i obnove.

Big Ben prvi puta je zazvonio 1859. godine. U svojoj dugoj povijesti rijetko kada je prestao zvoniti zbog popravaka i restauracije. Ovo je do sada bio najdulji i najveći projekt obnove po vrtoglavoj cijeni od 80 milijuna funti.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Čuvena atrakcija Londona bila je uglavnom tiha od 2017., a oglasila se samo u nekoliko navrata, kada je Ujedinjeno Kraljevstvo izašlo iz Europske unije i za Dan sjećanja. I dok se danas ime Big Ben odnosi najčešće na cijeli toranj, to je naziv najvećeg zvona unutar Elizabetinog tornja (Elizabeth Tower) u londonskom Parlamentu.

Veliko zvono teško je gotovo 14 tona i vrlo je glasno zbog čega je Big Ben utihnuo pune četiri godine. Naime, zbog opasnosti za radnike i njihov sluh odlučeno je da zvono neće zvoniti dok traje obnova. Ova odluka prije četiri godine nije naišla na odobravanje u Velikoj Britaniji.

U protekle četiri godine tvrtka zadužena za obnovu i popravak odradila je zaista veliki posao. Očistila je lice sata, mehanizam zvonjenja i više od 1.000 dijelova potrebnih za normalan rad sata. Ranije ove godine obrtnici koji su radili na obnovi otkrili su i velika oštećenja iz vremena Drugog svjetskog rata. Zbog toga su radovi trajali nešto duže od očekivanog.

Fotografije: Pixabay

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.