Lokacije u Engleskoj koje morate posjetiti: Zaronimo u svijet Harry Pottera

spot_img

Znate li kako možete živjeti u Hogwartsu? Ako niste upoznati sa filmom i knjigama o Harry Potteru onda nema potrebe da dalje čitate ovu priču, ali ako volite mlade čarobnjake onda vas vodimo na lokacije u Engleskoj koje morate obići.

London, Engleska, London, England
Foto: Luke Stackpoole / Unsplash

Royal Connaught Park

Krenimo od ovog prostora koji je imao ulogu u više od 390 filmova i televizijskih serija, a danas je pretvoren u luksuzne apartmane.

harry potter lokacije
Royal Connaught Park, foto: pexels.com

Prostori koji su poslužili za prikazivanje Velike dvorane ili toranj za snimanje ureda Albusa Dumbledorea danas su dom onima punijeg džepa jer apartmani su imali cijenu od 649 tisuća funti, a skuplji kompleksi ovdje procijenjeni su na čak 2,8 milijuna funti.

Royal Connaught Park u Hertfordshireu, koji je godinama služio kao lokacija snimanja filma, sada je uređen travnjak i vrt u sklopu luksuznih apartmana. Dobra vijest je kako se pri adaptaciji prostora sačuvala Velika dvorana u originalnom izdanju iz filmova o omiljenom čarobnjaku Harry Potteru.

Dvorac Alnwick s pogledom na rijeku Aln

Dvorac Alnwick bio je Hogwarts u prva dva nastavka filma o Harryju Potteru. Drugi najveći naseljeni dvorac u Engleskoj nerijetko zvan i An-nick čest je prizor u Harry Potter filmovima. Inače dvorac je Dom obitelji Percy, vojvode od Northumberlanda više od 700 godina, a dvorac je otvoren za javnost između travnja i listopada. Posebno je atraktivna činjenica da ovdje možete dobiti poduke iz letenja na metli na istom mjestu gdje je Harry imao svoje prve lekcije. Scene koje su također snimane u ovom dvorcu su Harryjevo upoznavanje sa sportom Quidditch kao i Ronova nezgoda s letećim automobilom ulijetanjem u drvo vrbe.

Crkva Kristova, Oxford – Velika dvorana Hogwartsa

Inače i velika dvorana Kristove crkve u Oxfordu ima velike sličnosti s velikom dvoranom u Hogwartsu i ljudi koji posjećuju ovo mjesto pitaju se kako je to moguće. Razlog zapanjujuće sličnosti je u tome što su filmaši inspirirani Velikom dvoranom u Kristovoj crkvi dizajnirali studije u Londonu. Možete posjetiti i ovo mjesto i osjećati se kao da ste upravo ušli u veliku dvoranu u Hogwartsu.

Foto: FB Christ Church, Oxford

Katedrala Gloucester, Engleska

Katedrala je izgrađena kao mjesto za rad i život redovnika. Nadsvođene arkade nije teško prepoznati i povezati s hodnicima Hogwartsa. Benediktinske odaje ove katedrale pojavljuju se u nekoliko upečatljivih scena iz filma uključujući one gdje je krvlju pisano upozorenje u Odaji tajni, plakanje djevojčice Moaning Myrtle u toaletu, skrivanje Harryja ili scena Rona u lavatoriumu…

Kolodvor Kings Cross

Dobro je poznata činjenica kako je najbolji način da dođete do Hogwartsa ukrcavanje u Hogwarts Express. On kreće s perona na kolodvoru Kings Cross u Londonu. Postaja Kings Cross već godinama ima stalni postav na zidu od opeke koji označava kultnu platformu. Tu je i prikaz kolica koja nestaju kako bi proslavila ovu ulogu u glasovitoj seriji.

Foto: FB King’s Cross Platform 9¾

///London: Zašto gavrani nikada ne smiju napustiti Tower i zašto morate posjetiti Camden i Carnaby street

Leadenhall Market – Diagon Alley

Legendarna tržnica u središtu financijskog centra Londona oduvijek je bila čarobna – čak i prije nego što se pojavila u seriji filmova o Harry Potteru. Ova legendarna londonska tržnica korištena je za snimanje vanjskih prizora kultne Diagon Alley iz Harryja Pottera. Čak i danas, ako lutate po prolazu Bull-a, možda ćete prepoznati plava vrata optike koja je služila kao ulaz u Leaky Cauldron.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je LEADENHALL-MARKET-fb.jpg
Foto: FB Leadenhall market

Knjižnica Duke Humfreya – Knjižnica Hogwarts

Prestižna povijesna knjižnica Duke Humfrey, koja se nalazi u gradu Oxfordu u Velikoj Britaniji, mjesto je gdje su snimane scene knjižnice Hogwarts. Ovo je knjižnica u kojoj je snimljena nevidljiva scena iz Harry Pottera i Čarobnjakovog kamena. Ništa u knjižnici se ne razlikuje od filma – samo što su cijene knjiga u knjižnici zaštićene alarmima umjesto lancima.

Dakle ako želite ući u čarobni svijet Harry Pottera Engleska je destinacija za vas, a ove lokacije učinit će da se osjećate kao u filmu. Vrijeme je pisanja pisama Djedu Božićnjaku i maštanja, pa svoju želju za početak pošaljite djedici. Do trenutka kada ponovno krenemo na putovanja, barem možemo maštati i slagati svoju bucket listu omiljenih destinacija.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.