Bliže oblacima: Vrhovi Varaždinske županije koje morate osvojiti

Očuvana planinska i brdska područja te vrhovi Varaždinske županije pružaju brojne mogućnosti za aktivan odmor. Uz Ivanščicu i Ravnu goru, ovo područje skriva mnoga mjesta zanimljiva pravim avanturistima, ali i onima koji traže nova iskustva i vole otkrivati nova mjesta.

Foto: Boris Jagetić Daraboš, izvor: Turistička zajednica Varaždinske županije

Često povezano s brojnim legendama i pričama, planinarenje Varaždinskom županijom nikad ne može biti dosadno. Otkrijte ono što mnogi još nisu i doživite zanimljivu kombinaciju divljeg, a istovremeno pitomog i šarmantnog krajolika.

Bez obzira jeste li amater ili iskusni planinar, staze različitih težina mogu odgovoriti na vaše potrebe.

Sveti Duh, Ivančica
Sveti Duh i Ivančica, foto: Boris Jagetić Daraboš, izvor: Turistička zajednica Varaždinske županije

Vrhovi Varaždinske županije

Popnite se na vrh najviše planine sjeverne Hrvatske – Ivančicu i na 1060 metara nadmorske visine uživajte u širokom pogledu s jednog od vidikovaca (Stričevo ili Piramida). Ivanščica je omiljeno odredište brojnih planinara i ljubitelja prirode koji posjećuju njene prelijepe čistine prekrivene cvjetnim livadama. Sa svojim bogatim reljefom, sjenama gustih šuma i brojnim stazama, savršena je za planinarenje.

ivančica slap
Foto: Shimoda, izvor: Turistička zajednica Varaždinske županije
ivanščica
Foto: Shimoda, izvor: Turistička zajednica Varaždinske županije

Više je putova do vrha, a među njima, jedan je posebno zanimljiv jer prolazi pokraj Černih mlaka, mjesto koje je prema narodnim predajama poznato kao okupljalište vještica ili “Zletišće coprnic”.

Foto: Boris Jagetić Daraboš, izvor: Turistička zajednica Varaždinske županije

Kratkim vertikalnim usponom brojne sportaše i rekreativce privlači i najistočniji vrh Ivanščice – Čevo (562 m). Zbog svojeg šiljastog izgleda, naziva se i Zagorski Klek, a u blizini vrha nalazi sevidikovac koji pruža jedinstven pogled prema dolini Bednje i sela u podnožju Čeva, na Ravnu goru, Ivanščicu te prema Varaždinu sve dokle oko seže.

Foto: Arhiva TZG Novi Marof

Srednjovjekovni Grebengrad i izletište Ravna gora

S južne strane Ivanščice, blizu Novog Marofa, nalazi se još jedan vrh – Veliki Lubenjak. Iako sam vrh nije osobito privlačan jer ne pruža vidik, na tom se području nalazi jedna od najvećih starih gradina u Hrvatskoj – Grebengrad (590 m). Od nekadašnjeg srednjovjekovnog grada iz 13. stoljeća danas su ostale samo ruševine koje u svakom slučaju vrijedi istražiti.

Foto: Arhiva TZG Novi Marof

I Ravna gora (686 m) je omiljeno izletište rekreativaca koji se ovdje zadržavaju i vikendom zahvaljujući planinarskim domovima. Nalazi se u gornjem porječju rijeke Bednje i smatra se posljednjim ogrankom Alpa. Možete se odlučiti za planinarenje, paragliding ili alpinističko penjanje po stijenama Velike pećine. Mogućnosti su različite, a  sve ovisi o vama i vašim resursima energije.

Foto: Arhiva TZG Novi Marof

///5 razloga zašto za svoj odmor odabrati Varaždinsku županiju

Izaberite između laganog pješačenja iz dvorca Trakošćan ili nezaboravne i uzbudljive avanture preko stijena Velike špilje. Na putu do vrha šarmirat će vas mala bednjanska dvorišta, pokoje raspelo i ranobarokna kapelica, a kad napokon dođete do vidikovca, ne preostaje vam ništa drugo doli diviti se prekrasnom pogledu koji se pruža prema bajkovitom dvorcu Trakošćan.

Foto: Arhiva TZG Lepoglava
Planinarski dom na Ivančici, foto: Boris Jagetić Daraboš

Vražji stolček

Istražite i druga brda i padine koje karakterizira slikovita priroda i ljupki krajolici diljem županije. Tako u blizini sela Margečan, na brdu Gradišće, imate priliku sjesti ni manje ni više nego na Vražju stolicu! Đavolja stolica (“Vražji stolček”) zapravo je stijena koja izgleda poput stolice i povezana je s brojnim pričama i legendama. Iznad Stola nalazi se smreka čija se visina nikad ne mijenja – ili barem tako kaže legenda. Osim zanimljive priče, ovo mjesto će vas nagraditi i najljepšim pogledom na dolinu rijeke Bednje.

vrhovi varaždinske županije, vražji stolček
Vražji stolček, foto: Dejan Henčić

Obujte gojzerice i krenite put vrha jer zrak je svježiji, a pogled ljepši kada smo bliže oblacima.

Vražji stolček, foto: Dejan Henčić

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.