Bliže oblacima: Vrhovi Varaždinskog kraja koje morate osvojiti

Očuvana planinska i brdska područja Varaždinske županije pružaju brojne mogućnosti za aktivan odmor. Uz Ivanščicu i Ravnu goru, ovo područje skriva mnoga mjesta zanimljiva pravim avanturistima, ali i onima koji traže nova iskustva i vole otkrivati nova mjesta.

Često povezano s brojnim legendama i pričama, planinarenje u okolici Varaždina nikad ne može biti dosadno. Otkrijte ono što mnogi još nisu i doživite zanimljivu kombinaciju divljeg, a istovremeno pitomog i šarmantnog krajolika.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Bez obzira jeste li amater ili iskusni planinar, staze različitih težina mogu odgovoriti na vaše potrebe.

Popnite se na vrh najviše planine sjeverne Hrvatske – Ivančicu i na 1060 metara nadmorske visine uživajte u širokom pogledu s jednog od vidikovaca (Stričevo ili Piramida). Ivanščica je omiljeno odredište brojnih planinara i ljubitelja prirode koji posjećuju njene prelijepe čistine prekrivene cvjetnim livadama. Sa svojim bogatim reljefom, sjenama gustih šuma i brojnim stazama, savršena je za planinarenje.

Više je putova do vrha, a među njima, jedan je posebno zanimljiv jer prolazi pokraj Černih mlaka, mjesto koje je prema narodnim predajama poznato kao okupljalište vještica ili „Zletišće coprnic“.

Kratkim vertikalnim usponom brojne sportaše i rekreativce privlači i najistočniji vrh Ivanščice – Čevo (562 m). Zbog svojeg šiljastog izgleda, naziva se i Zagorski Klek, a u blizini vrha nalazi sevidikovac koji pruža jedinstven pogled prema dolini Bednje i sela u podnožju Čeva, na Ravnu goru, Ivanščicu te prema Varaždinu sve dokle oko seže.

S južne strane Ivanščice, blizu Novog Marofa, nalazi se još jedan vrh – Veliki Lubenjak. Iako sam vrh nije osobito privlačan jer ne pruža vidik, na tom se području nalazi jedna od najvećih starih gradina u Hrvatskoj – Grebengrad (590 m). Od nekadašnjeg srednjovjekovnog grada iz 13. stoljeća danas su ostale samo ruševine koje u svakom slučaju vrijedi istražiti.

I Ravna gora (686 m) je omiljeno izletište rekreativaca koji se ovdje zadržavaju i vikendom zahvaljujući planinarskim domovima. Nalazi se u gornjem porječju rijeke Bednje i smatra se posljednjim ogrankom Alpa. Možete se odlučiti za planinarenje, paragliding ili alpinističko penjanje po stijenama Velike pećine. Mogućnost su različite, a  sve ovisi o vama i vašim resursima energije.

Izaberite između laganog pješačenja iz dvorca Trakošćan ili nezaboravne i uzbudljive avanture preko stijena Velike špilje. Na putu do vrha šarmirat će vas mala bednjanska dvorišta, pokoje raspelo i ranobarokna kapelica, a kad napokon dođete do vidikovca, ne preostaje vam ništa drugo doli diviti se prekrasnom pogledu koji se pruža prema bajkovitom dvorcu Trakošćan.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Istražite i druga brda i padine koje karakterizira slikovita priroda i ljupki krajolici diljem županije. Tako u blizini sela Margečan, na brdu Gradišće, imate priliku sjesti ni manje ni više nego na Vražju stolicu! Đavolja stolica („Vražji stolček“) zapravo je stijena koja izgleda poput stolice i povezana je s brojnim pričama i legendama. Iznad Stola nalazi se smreka čija se visina nikad ne mijenja – ili barem tako kaže legenda. Osim zanimljive priče, ovo mjesto će vas nagraditi i najljepšim pogledom na dolinu rijeke Bednje.

Obujte gojzerice i krenite put vrha jer zrak je svježiji, a pogled ljepši kada smo bliže oblacima.

Naslovna fotografija: Boris Jagetić Daraboš

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.