Blue Line – prva turistička karta Zagreba za kretanje osoba u invalidskim kolicima

Plavi telefon je uz potporu Turističke zajednice grada Zagreba kreirao “Blue Line” – turističku kartu za kretanje osoba u invalidskim kolicima centrom Zagreba. Karta je besplatna i možete ju potražiti u informativnim centrima Turističke zajednice grada Zagreba. Digitalnu verziju karte možete preuzeti na POVEZNICI.

Kada odlučimo posjetiti neku od turističkih destinacija grada, kulturnu znamenitost ili muzej – jednostavno odaberemo mjesto, prema potrebi kupimo kartu i posjetimo ga – ništa lakše! No ako ste osoba s invaliditetom i pritom koristite invalidska kolica, mnoge vam stvari mogu predstavljati poteškoće – postoji li odgovarajući prilaz lokaciji, jesu li pješački prijelazi pristupačni, treba li vam asistencija druge osobe tijekom kretanja?

Članak se nastavlja ispod oglasa

– Osobe u invalidskim kolicima redovito putuju, a na svojim putovanjima minimalno vode jednu, pa čak i dvije osobe u pratnji. Turistička ponuda kod nas još uvijek nije razvijena, no Turistička zajednica grada Zagreba prepoznala je i podržala ovaj projekt, ističe predsjednik Udruge Plavi telefon i voditelj “Blue Line” projekta Miran Vučenović.

Uz pomoć “Blue Line” karte putovanje i posjet turističkim znamenitostima grada Zagreba možete prilagoditi upravo svojim željama i potrebama, možete istražiti lokacije i pristupačne rute na kojima se ne nalaze prepreke koje otežavaju kretanje invalidskim kolicima.

– Mapiranje središta Zagreba, koji je najzanimljiviji turistima, bio je dugotrajan proces, no došli smo do neprocjenjivih podataka. Na jednom mjestu sada se tako nalaze problematične točke u gradu, pješački prijelazi i još mnogo toga što će olakšati kretanje osoba u invalidskim kolicima, objašnjava Vučenović.

Projekt je nastao u suradnji Udruge Plavi telefon, Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu i Udruge CeDePe, a uz potporu Turističke zajednice grada Zagreba. Rezultat višemjesečnog mapiranja centra grada su tiskana i digitalna karta s pristupačnim rutama Zagreba. Plavi telefon u planu ima i razvoj “Blue Line” mobilne aplikacije.

– Ovim proizvodom stvara se nova turistička ponuda grada, te se Zagreb stavlja na listu pristupačnih europskih destinacija. Mobilna aplikacija, koja nam je krajnji cilj, zahtjeva velika financijska sredstva. Trenutno smo u procesu traženja partnera u Hrvatskoj s kojim bismo ušli u taj projekt, a u planu je i javljanje na EU natječaj, rekao je Vučenović.

Informacije na karti su dvojezične, na hrvatskom i engleskom jeziku, te je ona namijenjena građanima Zagreba, domaćim i stranim turistima. Prema Vučenovićevim riječima, Udruga Plavi telefon u planu ima znanja prikupljena kroz ovaj projekt podijeliti s ostalim udrugama zainteresiranima za suradnju. Želja je slične karte napraviti i u ostalim hrvatskim gradovima, a Plavi telefon nudi svoju podršku i suradnju.

Fotografije: Udruga Plavi telefon

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.