Bogat prigodni vikend u karlovačkoj Aquatici

Povodom Dana ekološke mreže Natura 2000, koji se obilježava danas, zatim sutrašnjeg Dana zaštite prirode Republike Hrvatske, te Svjetskog dana kornjača, u nedjelju 23. svibnja, Javna ustanova Aquatika – Slatkovodni akvarij Karlovac pripremit će prigodan program.

Natura 2000 je ekološka mreža koju čine područja diljem Europske unije na kojima žive životinjske i biljne vrste koje su iz različitih razloga ugrožene, osjetljive ili su na putu prema izumiranju. Europska unija oformila ekološku mrežu Natura 2000, a sve članice Europske unije dužne su štititi takva ugrožena staništa i životinjske vrste.

Cilj ekološke mreže jest očuvati ili ponovno uspostaviti povoljno stanje za više od tisuću ugroženih i rijetkih vrsta te za oko 230 prirodnih i doprirodnih stanišnih tipova. U ovu ekološku mrežu uključeno oko 20% teritorija Europske unije, odnosno oko 27.500 područja, što je čini najvećim sustavom očuvanih područja na svijetu. Područje Natura 2000 ima svoj posebni dan, a radi se o 21. svibnju. Na današnji dan, 1992. godine, odobrena je Europska direktiva o staništima i Program LIFE. S Direktivom o pticama čine bazu za Europsku mrežu Natura 2000.

U spomen na dan kada su Ujedinjeni narodi 1992. godine usvojili Konvenciju o biološkoj raznolikosti (Convention on Biological Diversity – CBD), 22. svibnja slavi se kao Međunarodni dan biološke raznolikosti. Sve zemlje potpisnice Konvencije, među kojima i Hrvatska, obvezale su se na poduzimanje mjera nužnih za očuvanje i održivo korištenje biološke raznolikosti. Taj dan u Hrvatskoj slavi se i kao Dan zaštite prirode.

Na trgu Aquatike i na šetnici nastaloj u okviru projekta “Susret s rijekom” Slatkovodni akvarij Karlovac organizira događanje u okviru manifestacije “Proljeće u Karlovcu”. Tako će u subotu 22. svibnja u vremenu od 11 do 13 sati, na trgu Aquatike biti organizirana edukativna animacija za djecu. Tema će biti biološka raznolikost naših rijeka i zaštita prirode. Na šetnici će tri edukatora uz dva holograma i štand s promotivnim materijalima promovirati ekološku mrežu Natura 2000 i educirati posjetitelje.

Aquatika će obilježiti još jedan važan dan, Svjetski dan kornjača u nedjelju. Tom prigodom imat će hranjenje kornjača uz edukaciju o njihovim životnim navikama, kao i likovno izražavanje na temu kornjača.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.