Bolske biciklističke storytelling staze koje pričaju priče

Mediteransko sunce i kristalne vode Jadranskoga mora možda su nekima od naših gostiju prioritet kada se odlučuju odmor provesti na jadranskoj obali, no sve je više onih koji povrh sunca i mora traže i ‘ono nešto više’. Brojne turističke zajednice prepoznale su rastuću potražnju za sadržajima koji nude aktivniji oblik turizma, pa neumorno provode projekte koji će tu potražnju i zadovoljiti.

Biciklističke storyteling staze
Izvor fotografije: TZO Bol

I domaći i strani gosti sve se više okreću prirodi, a idealan način za povezivanje s prirodom – pogodan za sve uzraste i razine tjelesne spreme – su pješačke i biciklističke staze.

Tako se Bol na Braču, gdje su svjesni kako je aktivni turizam jedan od preduvjeta za produljenje sezone, može pohvaliti s tri pješačke i dvije biciklističke staze, koje se temelje na lokalnim legendama. No, priča o obogaćenju bolske ponude na tome nije stala.

Izvor fotografije: TZO Bol

Dvije bolske cikloturističke staze duljine oko 60 kilometara. Staze “Osjeti opojne mirise Brača” i “Bračke vile iz mitova i legendi” prve su svjetske Bike odnosno biciklističke Storytelling staze. Svaka od njih ima svoju priču koje se pomoću pratećeg softwarea mogu čuti na tri jezika – hrvatskom, engleskom i njemačkom. Na taj su način prilagođene slijepim i slabovidnim osobama, barem u story dijelu.

Biciklističke storyteling staze
Izvor fotografije: TZO Bol

Što pričaju bolske biciklističke storytelling staze

Staza 768 – Bračke vile iz mitova i legendi povest će vas na mitsko putovanje kroz najpoznatije otočke legende. Radi se o zahtjevnoj biciklističkoj stazi dugoj 45 kilometara koja će vas odvesti na visinu od 1057 metara. Legenda kaže kako su se na vrhu Vidove gore (768 m) okupljale prekrasne, nježne vile. Popnete li se na Vidovu goru, možda ih tamo i pronađete. Kada se vrijeme na gori pogorša, kada zagrmi ili sijevnu munje, vile Poganica i Irudica pretvaraju se u vještice i bore glogovim kolcima. Zato se pripazite zatekne li vas ondje loše vrijeme. Na povratku prema Bolu obratite pažnju na tragove Svetog Jurja. Nastali su dok je – kako legenda kaže – progonio zmaja koji je letio iznad Brača.

Staza 769- Osjeti opojne mirise Brača vodit će vas uz mirisna polja ružmarina, kadulje i lavande. Kada dospijete do plaže Zlatni rat – jedne od najljepših plaža na svijetu – uronit ćete u opojni miris borova. Tu pokušajte pronaći Kamen sreće, kombinaciju školjke i kamena, koji nalazniku donosi vječnu sreću i blagostanje.

///Bol na Braču: Plaža Zlatni rat svake godine je sve duža

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.