Upoznajte Brač – otok najljepših plaža i bogate povijesti

Treći po veličini otok Jadranskog mora nudi za svakog ponešto. Business Insider krajem svibnja uvrstio ga je među najljepše svjetske otoke. Brač je otok kamena, maslina i vrhunskog maslinovog ulja, atraktivnih plaža, prekrasne prirode i opuštenog životnog stila.

Posjetitelji najčešće do Bračadolaze trajektom iz Splita do Supetra, koji je sa svojih 4.000 stanovnika najveće je naselje i administrativno središte otoka Brača. Maleni otočki gradić, smješten na sjevernoj strani Otok, u sebi nosi mnoge neotkrivene ljepote i sjajan je izbor za ljetovanje, ali i početna točka za istraživanje otoka.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Ime Supetar prvi put se spominje 1423. godine, a današnja urbanistička obilježja dobiva tijekom 17. i 18. stoljeća kada ga brojnije naseljavaju stanovnici Donjeg Humca, no povijest Grada, kao i cijelog otoka Brača seže još u rimsko doba. Zato kulturnih i povijesnih spomenika ne nedostaje u Supetru, ali i okolici.

Za one koji imaju nešto drugačiji životni stil i ne žele tražiti smještaj u nekom od hotela, apartmana, soba i slično, u Supetru mogu i kampirati. Kamp Bunja smješten je u staroj borovoj šumi, stopljen s okolinom, na samoj obali mora.

I okolica Supetra nudi puno mogućnosti. Na manje od deset minuta vožnje nalazi se naselje Škrip s dugom poviješću i kulturom i ujedno je i najstarije naselje na Otoku. Zato i nečudi kako se tamo nalazi i Muzej otoka Brača. No osim povijesnog muzeja u Škripu se nalazi i Muzej uja, koji priča prekrasnu priču o tradiciji maslinarstva i proizvodnji maslinovog ulja na otoku Braču. Obiteljski muzej nudi izbor lokalnih suvenira i proizvoda od maslinovog ulja.

Krenemo li od Supetra prema jugoistoku dolazimo do crkvice sv. Martina koja je podignuta na brijegu između Bobovišća i Milne s pregledom akvatorija od Splitskih vrata do Hvara i Visa. Ova crkvica ujedno je i dio planinarsko-turističke staze Via Brattia koja povezuje 12 povijesnih lokacija i niz živopisnih mjesta u duljini od 135 kilometara.

Ne smijemo zaboraviti spomenuti niti pustinjačko prebivalište Blaca, nekada slavna glagoljaška pustinja, a kasnije i zvjezdarnica. Nalazi se na južnoj strani otoka Brača, između Bola i Milne, a predstavlja zaštićeno kulturno dobro. Pustinja Blaca kao zajednica poljičkih glagoljaša utemeljena je polovicom 16. st. pod špiljom Ljubitovicom u prodolini udaljenoj od mora. Nedaleko od Blaca nalazi se i najviši vrh jadranskog otočja Vidova gora, s kojeg se pruža prekrasni pogled na Bol, popularnu plažu Zlatni rat, te otok Hvar.

Ono po čemu je Brač također poznat, već stoljećima, je i brački kamen, odnosno mramor. Postoji i legenda kako se od upravo kamena s Brača izgradila i Bijela kuća, dom američkih predsjednika, kao i palača cara Dioklecijana u Splitu, za kojeg govore kako upravo on bio najveći promotor Bračkog kamena. Stoga i ne čudi kako se upravo na Braču nalazi Klesarska škola Pučišća.

No otok Brač nije samo povijesna i kulturna destinacija. Dom je jedne od najpoznatijih plaža, čije su fotografije obišle cijeli svijet. Naravno, pričamo o plaži Zlatni rat u Bolu.

Članak se nastavlja ispod oglasa

No osim Bola, prekrasnim plažama može se pohvaliti veliki broj naselja na Braču. U Sumartinu na primjer, na koji možete doći trajektom iz Makarske nalazi se plaža Zora, aa na suprotnoj strani otoka u Milni je plaža Osibova.

I kada obiđete sva zanimljiva mjesta otoka Brača, od kojih smo mi u ovom članku naveli samo neka, energiju treba obnoviti. Jedno je sigurno, na Braču nećete ostati gladni.

Brač krije još puno toga, no ne želimo vam baš sve otkriti. Na vama je da i sami istražite ovaj prekrasan i jedinstven otok netaknute prirode, bogate povijesti i kulture.

Naslovna fotografija: Turistička zajednica grada Supetra

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.