Botanički vrt Kotišina kod Makarske jedan je od najljepših botaničkih vrtova u Hrvatskoj

Povratak prirodi proteklih je godina postao pravi hit među turistima. No, postoji razlog za to. Vraćamo se mirnim, tihim i jednostavnim stvarima ne bismo li pronašli unutarnji mir i dodatne razloge kako kvalitetno provesti vrijeme sa svojim najmilijima.

Upravo nas zato put vodi do malog sela Kotišina koje je od Makarske, popularne turističke destinacije, udaljeno svega dva kilometra. Čarobno mjesto podno Biokova pretvoreno je u pravi raj za ljubitelje kulturne baštine, povijesti i prirode zahvaljujući projektu koji je financiran sredstvima Europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Botanički vrt Kotišina na nadmorskoj visini od 350 do 500 metara sastavni je dio Parka prirode Biokovo i pravo mjesto za ljubitelje prirode.

Sve samo ne klasičan botanički vrt

Ovo nije botanički vrt u klasičnom smislu, gdje se svaka biljka unosi prema određenim pravilima, već je zamišljen kao “ograđeni dio prirode” gdje će se zadržati prirodni oblici vegetacije sa samorodnom florom. Na relativno maloj površini od 16,5 hektara nalaze se vrlo raznolika staništa kao što su kamenjari, točila, vrletne stijene, obradive površine te kanjon Proslap s istoimenim slapom, koji je veći dio godine suh, a oživi samo za vrijeme jakih kiša.

Više od 300 samoniklih biljnih svojti

Posebnost Botaničkog vrta Kotišina je u više od 300 samoniklih biljnih svojti, od tipično mediteranskih, planinskih pa sve do ljekovitog bilja. Među trajnicama, u proljeće je u vrtu posebno impresivna jadranska perunika (Iris pseudopallida, Trinajstić) sa svojim velikim lila cvjetovima, no ističe se i napuljska ciklama koja ljeti u potpunosti gubi svoje nadzemne dijelove.

Poučne pješačke staze

Kroz vrt vodi nekoliko pješačkih staza uz koje se nalaze poučne table. Određene biljne svojte su označene natpisom s nazivom porodice i svojte. Ovo će iskustvo biti posebno zanimljivo mališanima, ali i svima onima koji žele naučiti nešto više o pojedinoj vrsti.

Naučite više o području u Interpretacijskom centru Veliki Kaštel

Prilikom posjete Botaničkom vrtu svakako posjetite i Interpretacijski centar Veliki Kaštel. Smješten je u istoimenoj višekatnoj utvrdi koja je povijesna senzacija Podbiokovlja. Utvrda na biokovskim liticama sagrađena je za vrijeme Kandijskog rata kako bi pružila zaklonište za stanovništvo u vrijeme sukoba s Osmanlijama. Danas je njena unutrašnjost pretvorena u pravo moderno čudo koje priča priču ovog predivnog kraja. Interpretacijski centar prostire se na više etaža te predstavlja središnje mjesto interpretacije i prezentacije kulturne te prirodne baštine sela Kotišina.

Obnovljen biokovski Botanički vrt Kotišina

Zahvaljujući projektu koji je financiran sredstvima Europskih strukturnih i investicijskih fondova radovi su obuhvatili adaptaciju puta i nabavu nove opreme. Obnovljeno je 1,2 kilometra pješačke staze, svi suhozidi, rubnjaci, kamene stube koje su vodile do Velikog kaštela. Također, postavljena su dva mostna prijelaza preko potoka Proslap i uklopljeni su u okoliš. Obnovljeni su i posjetiteljski sadržaji, nabavljena nova opreme koja čini prekretnicu u prezentaciji sadržaja botaničkog vrta. Baština je digitalizirana kroz QR kodove i nove oznake svih biljaka, a postavljen je novi audiostup za osobe s invaliditetom. Kroz VR naočale posjetitelji mogu gledati let orla nad Kotišinom.

Autori fotografija: Ante Bebić, Ivo Ravlić, Mila Lukić, Boris Luetić

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.