Britanci žele na odmor i to već ovog ljeta. Dolaze li u Hrvatsku?

Kako popuštaju mjere uvedene zbog pandemije koronavirusa, tako raste zanimanje turističkog sektora na koji način razmišljaju zaljubljenici u putovanja. I dok su stručnjaci prilično oprezni u najavama, anketa provedena u Velikoj Britaniji daje razloga za optimizam.

Putnička agencija Overseas Leisure Group provela je anketu među 500 britanskih zaljubljenika u putovanje, a rezultati su prilično ohrabrujući, jer pokazuju kako većina njih, čak 80%, već planira buduća putovanja i odmor.

41% ispitanika izjasnilo je kako je spremno za odmor već ovog ljeta. Za Hrvatsku ohrabrujuće je kako će skoro pola Britanaca iz ankete na odmor van svoje države, a 63% njih posjetit će neku europsku destinaciju.

Velika većina ispitanih, njih 87% mišljenja je kako su putovanja trenutno samo na čekanju, odnosno ne misle kako će se turizam zauvijek promijeniti. 42% ispitanika čak je izjavilo kako bi rezervaciju napravilo već sada kada ne bi bilo nikakvih uplata prije putovanja, kao ni naknada za otkazivanje. Ispitivanje je provedeno od 24. do 28. travnja, a skoro 75% ispitanika je između 30 i 50 godina starosti.

Anketa je zanimljiva i za hrvatsko tržište, ako u obzir uzmemo kako veliki broj Britanaca razmišlja o europskim destinacijama. Prošle godine, prema podacima Državnog savoda za statistiku, zabilježeno je više od 850.000 dolazaka turista s Otoka, što je za 4,6% više nego godinu ranije. Britanci su pri tome ostvarili 4,3 milijuna noćenja, odnosno 3,5% više od 2019. U Splitsko-dalmatinskoj županiji, koja je prošle godine bila druga po noćenjima i dolascima turista, Britanci su činili 6,7% ukupno ostvarenih noćenja, dok u Dubrovniku, gradu s najvećim brojem noćenja u 2019. godini turisti iz Velike Britanije činili čak 22% svih stranih noćenja.

Cijelu anketu možete pogledati na ovoj poveznici.

Izvor: Overseas Leisure Group
Foto: Pixabay

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.