Čabarski kraj – za ljubitelje posebnih iskustava

Gorski kotar – doživljaj koji trebaš

Gorski kotar – doživljaj je koji trebaš u ovim čudnim vremenima. Ova planinska visoravan koja svojim položajem amfiteatralno uokviruje regiju kojoj pripada – Kvarner, a svojim prostranstvima ujedno dijeli unutrašnju Hrvatsku od Mediterana. Dozvolite si izgubiti se u njemu. Ne očekujte instant iskustvo, doživljaji u njemu se traže, ali ostaju u sjećanju čitav život. Probudite se rano ujutro, dok se magla još šulja vrhovima smreka i jela, a na obroncima brda sunce sramežljivo zijeva. I krenite u istraživanje… Danas vas tamo vodi Lynx and Fox – vaša nova najbolja prijateljica za otkrivanje Gorskog kotara.

Mala regija – kruna Kvarnera

Čabarski kraj regija je kao i cijeli Gorski kotar prepoznata po svojoj ekološkoj očuvanosti, osebujnoj prirodno-biološkoj raznolikosti i izrazitoj reljefnosti krajolika. Svježeg zraka koji struji kroz gorske crnogorične šume ne nedostaje, zato duboko udahnite i neka vas miris eteričnih ulja vrati u prošlost… Dok su životopisna ruralna mjesta bila poznata kao gorska klimatska lječilišta – zračne kupke. Viši slojevi društva stizali su vlakovima i kočijama po izvanredne medicinske učinke planinaskog kisika koji je na njih djelovao opuštajuće. Danas ovaj kraj na prvi pogled spava, ali zavirimo dublje…

Kućica na stablu

Gorski lazi predio je naselja Tršće u kojem obitelj Leš vizije pretvara u stvarnost. Leš me neodoljivo podsjeća na slovensku riječ ‘les’ koja znači drvo, a u narječju tog kraja takvog izričaja ne nedostaje. Čabarski dijalekt kojim govore stanovnici Čabra i okolice – postao je čak i zaštićeno nematerijalno kulturno dobro. No, vratimo se na bajku od drva koja je danas iznimna turstička atrakcija koja služi na ponos i inspiraciju svim goranima. Alen je naime stvorio jednu od najljepših i najpoznatijih luksuznih kućica na stablu. Na livadi prepunoj mirisnog ljekovitog bilja, okruženoj pitoresknim brdašcima i tu i tamo kojom njivom krumpira, na rubu šume nekoliko metara iznad zemlje uzdiže se preslatka mala kućica. Opremljena je kuhinjicom, grijalicom, pa čak i kompostnim toaletom. Mislilo se na svaki detalj, kao što je i svaki centimetar pomno iskorišten. Ugošćuju strance i domaće goste, one koji zaista žele bijeg i drugačiju svakodnevicu. Nadomak samog zdanja ponosito stoji i mini adrenalin park kao i još jedna kućica u nastajanju, malo drugačija i na svoj način posebna.

Staza predatora

Zbog vrlo raznolikih klimatskih i geoloških faktora, ovdje se održala vrlo raznolika flora i fauna. Upravo je gospođa Leš, Alenova žena tvorac prve Staze predatora’ turističko-edukativne šetnice koja ima za cilj upoznavanje i zaštitu divljih životinja. Naime, u Gorskom kotaru žive tri vrste velikih zvijeri (predatora): sivi vuk, euroazijski ris i smeđi medvjed. Staza predatora je 1 km duga turističko-edukativna šetnica s maketama životinja u prirodnoj veličini. Osim vuka, risa i medvjeda, tu možete upoznati jelena, srnjaka, lisicu, divlju svinju i tetrijeba. Na stazi za otprilike jedan sat možete doživjeti divlje životinje u njihovom prirodnom staništu. Pored svake makete nalazi se info tabla s informacijama o životinji. Staza je kružna, dužine 1,7 km. Lagana je za šetnju, označena putokazima i ekološkim porukama te klupicama za odmor.

Promatranje medvjeda

Za one koji ipak na tu temu žele znati i doživjeti više tu je CroMedo – bearwatching. Nezaboravno iskustvo promatranja i fotografiranja medvjeda i drugih divljih životinja u potpuno prirodnom okruženju! Promatranje se odvija u netaknutim šumama koje su dio zaštićene Europske ekološke mreže NATURA 2000, tik uz Nacionalni park Risnjak. Do promatračnica koje se nalaze se na pomno odabranim lokacijama voziti ćete se u terenskom vozilu sa iskusnim vodičem od kojeg ćete saznati mnoštvo zanimljivih informacija o životu i ponašanju divljači. Promatranje je najbolje u večernjim i jutarnjim satima, a predlažemo da u njima provedete i noć. Moderno su opremljene s krevetima, udobne i sigurne za boravak više promatrača istovremeno, toplinski i zvučno izolirane, tako da Vas divljač ne može osjetiti, a zbog posebnih vrsta stakala ni vidjeti, te se promatranje vrši na svega nekoliko metara udaljenosti od divljači. Svaka osmatračnica opremljena je i sanitarnim čvorom.

Gorski kotar – Adventure

Uspješan primjer održivog iskorištavanja prirodnih karakteristika regije, predstavlja turistički poduzetnik Luka Vesel, koji je na Kozjem vrhu, kod grada Čabra, uredio kuću za odmor s četiri zvjezdice, wellnessom i salonom za masažu te gostima kroz cijelu godinu omogućio pristup brojnim aktivnostima koje nudi Gorski kotar. U suradnji s ostalim turističkim dionicima, zimska ponuda uključuje skijaško trčanje, sanjkanje i krpljanje, a izvan zimske sezone organizira se rafting i kanuing na rijeci Kupi. Tijekom cijele godine gosti mogu planinariti na obližnje planinarske staze koje vode do Nacionalnog parka Risnjak. Luka i njegova žena vode vrlo uspješnu Facebook stranicu Gorski kotar Adventure na kojoj promoviraju sve najbolje od turističke ponude Gorskog kotara.

Domaći med, sirevi i ostali proizvodi

Pčelarstvo u ovom kraju ima relativno dugu tradiciju. Tako postoje zapisi da je u mjestu Tršće još 1884. godine tamošnji učitelj održavao predavanje o toj zanimljivoj aktivnosti. Danas ćete u vrtu obitelji i OPG-a Arh naći fantastičnu pčelarsku poučnu stazu koja se satoji od oglednog pčelinjaka, sa odgovarajućim prostorom za praktično usavršavanje pčelara, školske djece i posjetitelja. Isto tako pčelinjak omogućuje izvedbu apiterapije inhalacijom. Po pčelarskoj poučnoj stazi postavljene su table s osnovnim informacijama o pčelama, njihovoj ulozi i funkcioniranju pčelinjeg društva. U sklopu staze zasađen je vrt sa medonosnim biljkama i predstavljeni su osnovni pčelinji proizvodi.

Degustrijate med, medicu, propilis, cvjetni prah i ostale pčelinje proizvode i nastavite zzzzujati okolo. Neka vas put odvede do naumorne Anite Pinter, lokalne i legendarne proizvođačice sireva. Možda da med od pčelastrva Arh stavite po njenom škripavcu… probajte.

Prenijeli smo vam samo djelić priče, a ako ste dobro pogledali sigurna sam da ste pronašli razlog koji će vas u ovoj maloj regiji zadržati duže ili vas natjerati da čeznete za povratkom.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.