Sutra započinje trodnevni Camino Imota vikend

Otkrijte novu dionicu hrvatske mreže Puta svetog Jakova i pridružite se događanju Camino Imota vikend. Manifestacija započinje u petak 18. lipnja misnim slavljem i blagoslovom hodočasnika u Crkvi sv. Jakova, a završava u nedjelju u poslijepodnevnim satima kada će se hodočasnicima podijeliti potvrde o obavljenom hodočašću.

– Prema dosadašnjim prijavama koje još uvijek pristižu, u tri dana očekujemo oko 200 sudionika koji nam dolaze iz Zagreba, Osijeka, Splita, Makarske… Tome treba pridodati i hodočasnike iz Imotske krajine i mjesta u našoj blizini. Svoj dolazak potvrdio je i predsjednik Bratovštine svetog Jakova iz Slovenije, koja broji oko 3500 članova, rekao je Luka Kolovrat, direktor Turističke zajednice Imota, koja je s Bratovštinom svetog Jakova, organizator ovog događanja.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Camino de Santiago – Put sv. Jakova je mreža hodočasničkih puteva koji iz cijele Europe vode prema svetištu sv. Jakova Apostola u Santiago de Composteli, trećem po važnosti svetištu kršćanstva nakon Rima i Jeruzalema. Camino je 1987. Vijeće Europe proglasilo kulturnom rutom Europe kao “glavnu cestu Europe”. Camino je i pod zaštitom UNESCO-a kao dio svjetske Baštine. Danas su Camino hodočasničke rute razvijene širom Europe, te doživljavaju iznimnu popularnost. U Hrvatskoj tradicija ovog hodočašća ima preko 800 godina.

Camino Imota vikend – program

Program Camino Imota vikenda započet će u petak u jutarnjim satima svetom misom u Crkvi svetog Jakova, nakon koje kreće hodanje od Ciste Velike do Lovreća u dužini 15 kilometara. U poslijepodnevnim satima u samostanskoj dvorani u Imotskom otvorit će se multimedijalna izložba “Camino – glavna cesta Europe”, a održat će se i međunarodni okrugli stol “Camino hodočašće u 21. stoljeću”.

Drugi dan, 19. lipnja, započet će 25 kilometarskom rutom od Lovreća do Prološca, a u 18 sati u Imotskom će započeti svjedočanstva hodočasnika “Camino doživljaji”. I na kraju u nedjelju 20. lipnja hodat će se ponovno 25 kilometara, ovoga puta od Prološca do Imotskog. Po završetku, u poslijepodnevnim satima održat će se sveta misa sa završnim hodočasničkim blagoslovom, te uručivanje Camino Imota Compostela, odnosno potvrde o obavljenom hodočašću.

– Nakon Camino Imota vikenda nastavit ćemo s označavanjem i markiranjem staze. Radi se o velikom poslu, jer na stazi se nalazi preko 200 oznaka. Za desetak dana očekujemo i predstavljanje nove aplikacije i karte Camino Imota, najavio je Kolovrat.

Camino Imota će prolaziti pokraj izuzetno zanimljivih sakralnih objekata, ali i značajnih lokaliteta prirodne i kulturne baštine. Na ukupno 12 lokaliteta nalazit će se i prigodni pečati za hodočasničke putovnice kao dokaz o prijeđenom putu. Svi s ispunjenom hodočasničkom putovnicom u uredu Turističke zajednice Imota mogu dobiti potvrdu o obavljenom hodočašću – Compostelu.

Cjelokupni program manifestacije Camino Imota vikend pogledajte na službenim stranicama Turističke zajednice Imota.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.

Autor

Kategorije