Imotska krajina uskoro dobiva hodočasničku stazu Camino Imota

Hodočašće u Camino de Santiago već tisuću godina privlači veliki broj hodočasnika iz cijeloga svijeta. Najpoznatiji je francuski Put svetog Jakova dug oko 800 kilometara, no Europa je ispresjecana mrežom hodočasničkih putova koji vode prema svetištu svetog Jakova Apostola u Santiago de Composteli. I Imotska krajina uskoro će dobiti svoju hodočasničku stazu – Camino Imota.

Hodočasničke rute danas doživljavaju veliku popularnost, a procjenjuje se kako ih godišnje prehoda oko milijun i pol ljudi. Ono što je nekada bio isključivo hodočasnički put, danas je ujedno i pustolovina za brojne hodače, ali i izvrsna turistička priča za domaćine. Tako će hodočasnička staza Camino Imota nastati zahvaljujući suradnji Turističke zajednice Imota i Bratovštine svetog Jakova koja je službeni predstavnik Hrvatske u nadbratovštini Svetog Jakova koja djeluje u Santiago de Composteli.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Nakon Krka koji je u Camino obitelj ušao 2019. godine, Imotska krajina dobiva dionicu ove najpoznatije mreže hodočasničkih putova. Camino Imota predstavlja dionicu na općem pravcu Međugorje – Sinj, u sklopu hrvatske mreže putova Sv. Jakova. Ova dionica je koncipirana i kao zasebni turistički proizvod, motiv dolaska za višednevni boravak na području Imotske krajine. Aktivnosti i planiranja započela su početkom 2020. godine, a u siječnju ove godine od Hrvatske turističke zajednice, iz Fonda za udružene turističke zajednice, Turistička zajednica Imota dobila je sredstva za prvu fazu ovog projekta.

Camino Imota bit će dugačak oko 75 kilometara i predviđeno je kako za prelazak dionice treba tri dana hodanja. Ruta će, kao i u ostatku Europe, biti označena jarko žutom stiliziranom školjkom – Jakovljevom kapicom, apliciranom na tamnoplavu podlogu, kao prepoznatljivim svečevim atributom.

Početak i kraj staze moraju se vezati na buduću trasu Sinj – Međugorje i treba obuhvatiti što je moguće više sakralnih, prirodnih i kulturnih znamenitosti Imotske krajine. Dionica staze trebala bi biti duga 20 do 25 kilometara, a početak i kraj dionice trebaju biti na lako dostupnom mjestu. Nužno je izbjegavati glavne prometnice i prelazak preko neobilježenih pješačkih prijelaza, a poželjno je što više makadama i slično. Također, poželjno je da staza svakih pet do deset kilometara prođe kroz naseljeno mjesto s trgovinom i ugostiteljskim sadržajem.

Početak staze je u Biorinama (lokalitet Pištet), pa preko crkve Sv. Jakova i lokaliteta Crkvine ide prema Lovreću gdje je ujedno i kraj prvog dana.

Drugi dan započinje iz Lovreća pa preko Nikolića, Strinića, Lokvičića do Prološkog Blata i dalje kroz Proložac do Zelene katedrale.

Treći dan put vodi od Zelene katedrale preko Kamenmosta, Zmijavaca i Runovića do Vinjana i Imotskog, gdje je u crkvi Sv. Frane završetak puta.

Camino Imota će prolaziti pokraj izuzetno zanimljivih sakralnih objekata, ali i značajnih lokaliteta prirodne i kulturne baštine. Na ukupno 12 lokaliteta nalazit će se i prigodni pečati za hodočasničke putovnice kao dokaz o prijeđenom putu. Svi s ispunjenom hodočasničkom putovnicom u uredu Turističke zajednice Imota mogu dobiti potvrdu o obavljenom hodočašću – Compostelu.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Tijekom idućih tjedana započet će obilježavanje hodočasničke staze Camino Imota, a do ljeta planira se čitav niz radnji. Između ostaloga će se izraditi digitalne karte dnevnih dionica, prikupiti podaci o trgovinama, te ugostiteljskim i smještajnim objektima na putu. Također će se izraditi dizajn i definirati lokacije za pečate i vizuale. U planu je izraditi web stranicu, mobilnu aplikaciju i offline interaktivnu kartu s GPS navigacijom rute. Od 18. do 20. lipnja, ovisno o epidemiološkim okvirima, planira se organizirati Camino vikend koji uključuje organizirano trodnevno hodočašće cijelom rutom kao i niz popratnih događanja. U drugoj fazi planira se spoj prema Sinju i Međugorju te izrada nove staze Lovreć – Zagvozd – Imotski.

Izvor i fotografije: Turistička zajednica Imota

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.