Carbage run nije samo događaj ili putovanje, to je stil života

Možda ste u proteklih nekoliko dana na hrvatskim cestama vidjeli automobile koji su vam svojim izgledom privukli pažnju. Ne, ne radi se o milijunskim ljubimcima na četiri kotača, odnosno karavani automobila vrijednoj više od dvije milijarde kuna, koja je proteklog vikenda zauzimala naslovnice brojnih hrvatskih medija.

Ovo je potpuno drugačija priča, koja nije ni približno privukla toliku pažnju, a u kojoj su u glavnoj ulozi bili manje skupocjeni automobili. Carbage run je petodnevno putovanje Europom u, kako sami organizatori ističu, starom komadu smeća. Pravila su jednostavna: automobil ne vrijedi više od 500 eura i star je najmanje 15 godina.

U ovom rallyju nije važna brzina. Zabava i pustolovina najvažniji su sastojci. Sudionici se putem suočavaju s brojnim ludim zadacima koji ih često stavljaju u najbizarnije situacije. Carbage run vodi preko najslikovitijih i najizazovnijih cesta koje Europa nudi, a obilaze se mjesta za koja se rijetko kada čuje i upoznaju ljudi koji se pamte do kraja života.

Proteklog tjedna održan je Carbage run Summer edition 2022. Ljetno izdanje utrke od Austrije do Crne Gore okupilo je brojne zaljubljenike u stare automobile i putovanje, a koji su u dva navrata prošli kroz Hrvatsku.

Carbage run je prvi put pokrenut 2008. u Nizozemskoj, a prva vožnja održana je u ljeto 2009. Prvo izdanje imalo je 64 automobila na startu, a danas neki od događaja okupe preko 1.000 automobila. Carbage run je postao toliko popularan u Europi da su sva izdanja rasprodana i postoje liste čekanja.

Nakon nekoliko godina ljetnih putovanja, dodana su i zimska izdanja, a nakon što su sva izdanja stalno rasprodana, Carbage run proširio se i na Skandinaviju. Kada je i to rasprodano, organizatori su se odlučili uljepšati i živote Nijemaca. Ono što je počelo kao hobi pretvorilo se u “ozbiljnu” tvrtku koja organizira sve vrste događanja vezanih uz automobile i putovanja.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.