Neobični gost ninske Kraljičine plaže

Ninjane je ovih dana – ponovo – iznenadio posjet plamenca njihovoj jedinstvenoj i prekrasnoj laguni. Nije to prvi dolazak te egzotične vrste u ovu oazu mira bogatu hranom, no nije sigurno pojavljuje li se baš uvijek jedna te ista ptica. Ovu se ružičastu ljepotu već treći put vidi u Ninskoj laguni; 2016. jedan je mladi plamenac doletio na područje ninske solane, a 2017. godine tu je boravila skupina od ukupno 6 plamenaca. Iako je tada bila velika poplava koja je Ninu nanijela ogromne štete, plamenci su se tijekom poplave samo premjestili iz područja solane u blizinu trščaka Kraljičine plaže i tu su boravili puna dva mjeseca.

Ovogodišnji pernati posjetitelj Nina pripada skupini europskih plamenaca koji imaju malo svjetliju boju perja. Stručnjaci kažu da je u pitanju odraslija ptica, što se vidi po crvenim krilima. Budući da je odabrala Kraljičinu plažu kamo često dolaze šetači s malom djecom, pozivaju se svi posjetitelji da budu pažljivi i ne približavaju se ptici, jer je plašljiva. Slobodno sa sigurne udaljenosti uživajte u pogledu na ovaj nesvakidašnji prizor!

Članak se nastavlja ispod oglasa

Posjet ove egzotične ptice velika je radost za stanovnike Nina. Postoji vjerojatnost da će se egzotični plamenci naviknuti na ovaj okoliš, pa bi svake godine mogli dolazili u Ninsku lagunu.

Nin je idealna destinacija za promatranje ptica, jer je usmjeren na ekološki turizam s naglaskom na ptičji svijet. Ninska laguna, s muljevitim i pjeskovitim plitkim obalama i močvarnim predjelima u okruženju solane, iznimna je biološka vrijednost i predstavlja jedno od rijetkih staništa na hrvatskoj obali i na tlu Europe. Stoga se upravo na prostoru Ninske lagune zadržavaju ptice gnjezdarice, selice i zimovalice, a taj su prostor izabrale za svoj dom jer vegetacija slanjača močvarnim vrstama ptica pruža optimalne uvjete za život i produženje vrste. Promatrači ptica ovdje sa zadovoljstvom mogu promatrati pojedine vrste ptica, od kojih su neke izuzetno rijetke.

Foto: TZ Nin

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.