Centar za posjetitelje Crna roda dobitnik prestižne dizajnerske nagrade

Projekt Centra za posjetitelje Crna roda dobitnik je Velike nagrade Hrvatskog dizajnerskog društva, koja je dodijeljena na svečanom otvorenju bijenalne Izložbe hrvatskog dizajna 21/22 u utorak u Laubi – kući za ljude i umjetnost u Zagrebu.

Za ovaj projekt kojega je naručitelj Javna ustanova Park prirode Lonjsko Polje produkt dizajn potpisuje Clinica studio, a arhitekturu Roth i Čerina.

Centar Crna roda Osekovo otvoren je lani za posjetitelje Parka prirode Lonjsko polje kao četvrti po redu posjetiteljski centar Parka smješten u Osekovu i time je postao najbliži ulaz posjetiteljima koji putuju iz smjera Zagreba.

Stalni postav centra posjetiteljima tumači ključne prirodne fenomene ovog zaštićenog područja i specifičnosti suživota čovjeka i prirode. Kombinacijom mehaničkih i multimedijalnih izložaka, autorskih ilustracija, reljefa, gravura i kiparskih instalacija interpretirana je cjelovita priča dinamične ravnoteže života Lonjskog polja.

Projekt se sastoji od dva objekta povezana edukativnim parkom i tri vidikovca. Objekti su izgrađeni od prirodnih materijala u skladu s morfologijom lokalne gradnje, a iz ritma kontinuiranih linijski postavljenih hrastovih planjki izrastaju prostorni elementi kroz koje drveni interijer u funkciji interpretacije postaje podloga za specifične izloške.

Osim što je izgradnjom centra stvoreno novo mjesto suvremene arhitekture i dizajna za unapređenje društveno-kulturne dimenzije života lokalnog stanovništva, projekt je i odličan primjer jačanja kontinentalnog turizma u Hrvatskoj.

U sklopu posjetiteljskog centra nalazi se info-centar, dvorana, edukativni park i sanitarni čvor. Info-centar uključuje info pult s osnovnim informacijama o Parku i suvenirnicom u  prizemlju, te urede za rad i prostor za radne sastanke na katu. Multimedijalna dvorana predviđena je za rad i odvijanje raznih edukativnih sadržaja. Na katu se nalazi stalan galerijski postav te mobilni paneli, koji čine sastavni dio ograde galerije te će se koristiti za povremene izložbe. Edukativni park ima ulogu interaktivne poučne staze i mjesto je za odmor posjetitelja.

Moderan i suvremeno osmišljeni prostor otkriva sve tajne Lonjskoga polja, a najmlađe educira na zabavan i interaktivan način o zaštićenom području. Ovaj moderni posjetiteljski centra dodatno privlači posjetitelje, te kroz moderan i suvremen način uče o zaštiti prirode.

Arhitektura centra za posjetitelje tankoćutno pristupa specifičnoj zatečenoj situaciji, stvarajući nenametljivi i uvažavajući dijalog s mjestom i vremenom. Oblikovanje trajnog postava, koje uključuje interpretaciju, vrsne ilustracije, dizajn multimedijalnih i predmetnih izložaka i namještaja te grafičku obradu cijelog prostora, nastavlja taj odmjereni pristup postižući skladnu višetaktilnu cjelinu.

Inače, Izložba hrvatskog dizajna središnja i najvažnija strukovna dizajnerska manifestacija u Hrvatskoj koja okuplja najkvalitetnije dizajnerske radove nastale tijekom dvogodišnjeg razdoblja u svim područjima dizajnerskog djelovanja.

Na ovogodišnju su izložbu prijavljena čak 573 rada, od kojih je Selekcijska komisija odabrala 324, od toga 258 profesionalnih i 66 studentskih radova. To je dosad – od prvog izdanja Izložbe hrvatskog dizajna održane 1999. godine – najveći broj prijavljenih radova, ali i najobimnija selekcija napravljena u sklopu ovog bijenalnog izložbenog projekta.

Izložba hrvatskog dizajna može se posjetiti do 22. siječnja u Laubi– Kući za ljude i umjetnost u Zagrebu, ili online na ovom LINKU.

Fotografija: Hrvatski foto savez

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.