Lonjsko polje prekrasno je u svako doba godine

Poplava, blato, zvukovi svinja koje mljackaju hodajući po polju, poplavni travnjaci, mir i tišina – sve to čeka vas u Parku prirode Lonjsko polje ovih zimskih dana. Zbog toga su gojzerice i gumene čizme ono što morate imati ako planirate posjetiti ovo zaštićeno područje.

Foto: Hrvatski fotosavez, Izvor: PP Lonjsko Polje

Park prirode Lonjsko polje jedno je od najvećih i najbolje očuvanih prirodnih poplavnih područja u Europi. Svake se godine u Lonjsko, Poganovo i Mokro polje izlijevaju vode rijeke Save i njezinih pritoka. Zahvaljujući takvom periodičkom poplavljivanju, ovo je područje jedinstvena riznica biološke raznolikosti ne samo u Hrvatskoj, nego na cijelom Starom kontinentu. Također, ovo je područje stanište za više od dvije trećine ukupnog broja vrsta ptica Hrvatske te jedno od najvažnijih mrijestilišta riječne ribe u cijelom dunavskom slijevu.

PP Lonjsko polje, autor: Tomislav Koran

Ako posjećujete Park prirode Lonjsko polje, preporuka je da prvo dođete u jedan od četiri posjetiteljska centra: Repušnicu, Krapje, Osekovo ili Čigoč gdje će vam djelatnici dati informacije i mnoštvo praktičnih savjeta o tome gdje ići i što raditi u Lonjskom polju.

Park prirode Lonjsko polje
PC Osekovo, Autorica: Andreja Folnović
Park prirode Lonjsko polje
PC Osekovo, Autorica: Andreja Folnović

Park prirode Lonjsko polje sve više otkrivaju ljubitelji aktivnog života i prirode. Trenutno najpopularniji program za obitelji s djecom je program u Posjetiteljskom centru Osekovo. Provodi se u zatvorenom prostoru pa je pogodan i za kišno ili hladnije razdoblje. Nakon obilaska Posjetiteljskog centra Osekovo preporučujemo obilazak jedne od pješačkih staza koje se nalaze u blizini Posjetiteljskog centra Repušnica i Krapje ili retenciju Lonjskoga polja u Mužilovčici.

Info, foto: PP Lonjsko polje

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.