Pidoća i Debit se vole – doznajte već sutra na rivi zašto je šibenska pidoća posebna

Na šibenskoj rivi, na Trgu Pavla Šubića I, u petak 14. lipnja, od 19 sati održat će se gastro manifestacija “Pidoća i Debit se vole” gdje će gdje ćete ponovno imati priliku kušati ovu skladnu kombinaciju i potvrditi da su zbilja idealan par!

pidoća i debit se vole
Izvor fotografije: Turistička zajednica grada Šibenika

Ova supernamirnica – pidoća, dagnja ili mušula, gastronomski je simbol srca Dalmacije gdje rijeka Krka dodiruje more. Otprilike u isto vrijeme kada je pidoća spremna za konzumaciju, mladi debit puni se u butelje i spreman kreće prema tržištu. Na vašem stolu oni se susreću i zaljube: puna, mlada pidoća i svježi, lepršavi debit postaju skladan par.

Zbog utjecaja Krke i fitoplanktona kojima se pidoća hrani, u području oko šibenskog mosta posebno brzo raste i bogata je mesom. Iako bi pidoća uginula u slatkoj vodi i zapravo je morska školjka, hrana koju joj nosi rijeka koja prolazi kroz krški, vapnenački kraj značajno utječe na njen rast i kvalitetu.

plakat banner
Gastro manifestacija “Pidoća i debit se vole”

Uz vrhunsku pidoću najbolje ide ukusni debit

Lokalci su je uparili s najukusnijim vinom tog podneblja i organiziraju četvrto izdanje manifestacije koja će sljedećeg vikenda u Šibenik privući velik broj ljubitelja dobrog vina i ukusno pripremljenih dagnji jer stiže ‘Pidoća & debit se vole’.

Pitak, nježnih aroma, umjerenih kiselina i niskog udjela alkohola debit je najraširenija bijela vinska sorta na Šibensko-kninskom području.

pidoća i debit se vole
Izvor fotografije: Turistička zajednica grada Šibenika

Desetak restorana i lokalnih uzgajivača pidoća pripremat će školjke po svojim receptima, a vinari će lijepo ohladiti i preporučiti debit koji će najbolje parirati pojedinom receptu.

Pidoće na razne načine dočarat će posjetiteljima najbolji spoj tradicionalne i moderne kuhinje.

pidoća i debit se vole
Izvor fotografije: Turistička zajednica grada Šibenika

Uz zalazak sunca, lijepu glazbenu podlogu, dobro društvo i skladne okuse sigurno ćete i vi otkriti da se pidoća i debit vole, a u spremanju delicija sudjeluju: Platforma 022, restoran Luce i Brigita, restoran Jadran, restoran Pa’Kai, Ribarski obrt Cipacluki, konoba Campanelo, restoran Pjat, restoran Visiani.

Pidoća i debit se vole 2024
Pidoća i debit se vole 2024 – restorani i meniji, izvor: Turistička zajednica grada Šibenika

Za dobru kapljicu su zadužene vinarije: Sladić, Testament, Baraka, Birin, Vinoplod Šibenik, Prgin, Džapo, Škovina, Rak, i Ante Sladić Vino.

Pidoća i debit se vole 2024
Pidoća i debit se vole 2024 – vinarije, izvor: Turistička zajednica grada Šibenika

Organizator manifestacije je Turistička zajednica grada Šibenika u suradnji s Turističkom zajednicom Šibensko-kninske županije.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.