Čigoč i Lonja – sela u kojima tišina bogato zvuči

spot_img

U središnjem dijelu Lonjskog polja, uz staro korito rijeke Save, nalazi se Čigoč – selo s najviše rodinih gnijezda na jednom mjestu u Hrvatskoj. U lipnju obilježavaju Dan roda “Štrokovo”, a naziv je nadjenut prema muškoj rodi koja se u Posavini naziva “štrok”. Osim po rodama ovo selo je poznato i po očuvanim tradicionalnim posavskim kućama, spomenicima hrvatske tradicionalne baštine. U jednoj posavskoj kući smješten je i Turističko-ugostiteljski objekt “Tradicije-Čigoč” u vlasništvu obitelji Barić.

– Drvena kuća koja se nalazila u susjednom selu bila je u jako lošem stanju. Ideja je bila preseliti kuću u selo Čigoč, sačuvati je od daljnjeg propadanja i prenamijeniti u turističke svrhe. Postupak preseljenja započeo je krajem 2006. godine uz uvjete konzervatorskog odjela Ministarstva kulture. Ovaj objekt s pomoćnom građevinom od velike je važnosti za područje Parka prirode Lonjsko polje, uvodno je ispričao vlasnik Mladen Barić.

Njihove specijalitete kuće – pogačice “Čigočice”, fiš paprikaš, šarana na rašljama i smuđa, sljubili smo sa Škrletom 2017., vinarije Florijanović. Jer svi znamo, riba pliva tri puta.

Lepršavo i živahno vino, nježne svijetlo žute boje i nižih alkohola, opojnih je cvjetnih mirisa akacije i lipe, podebljanom punoćom tropskog tek dozrelog voća, dok se svježi dio mirisnog spektra pojavljuje kroz arome limete i breskve. Ovo izbalansirano i harmonično vino zahvalno  je za serviranje uz bijelu ribu, plodove mora, jela od piletine i tjesteninu s blažim umacima.

Nakon sjajnog ručka domaću smo kavu odlučili popiti u Mužilovčici, bajkovitom selu lastavica na seoskom turizmu Ravlić u srcu Parka prirode Lonjsko polje. 

– Ponosni smo na našu obiteljsku priču i turističku uslugu u rijetko očuvanoj tradicijskoj okućnici, koja je upisana na listu kulturnih dobara Republike Hrvatske. Na našem imanju je izložena bogata etnološka zbirka smještena u drvenoj kući “korablji”, a posebno bi istaknula i našu jedinstvenu kolekciju starih zvona. Naša bogata gastronomska ponuda sastavljena od tradicionalnih jela i svakog našeg gosta vodi na putovanje kroz povijest zaboravljenih okusa, a pritom je izgled naših tanjura raj za oči i za nepce, istaknula je vlasnica Zlatica Ravlić

Lonja – bajkovito mjesto s najviše sokaka gdje tišina bogato zvuči

Selo Lonja je srednje veliko naselje u Parku prirode Lonjsko Polje. Smješteno je na mjestu nekadašnjeg utoka Stare Lonje u Savu uz cestu Sisak – Jasenovac koja prati riječni tok. 

Etno selo Stara Lonja nalazi se u selu Lonji u Parku prirode Lonjsko polje. Tamo su nas na imanju čiji su objekti starosti od 100 do 300 godina, dočekali domaćini Igor i Mladen Bojanić

– Mala kuća na imanju je iz 1709. godine. Osam godina primamo goste i bavimo se uslugama u turizmu, dok smo sedam godina restaurirali objekte što dokazuju i fotografije koje čuvamo i pokazujemo gostima, a s kojima smo bilježili napredak. Osim usluge smještaja i hrane za posjetitelje svih dobnih skupina nudimo i mogućnost odlaska na raznovrsne izlete kao što je ribolovni turizam, kanu safari, vožnja biciklima, izleti s čamcima i slično. Specijalitet kuće koji rado preporučujemo našim gostima je smuđ u vinu zapečen s vrhnjem i povrćem, istaknuo je Mladen Bojanić

U selu Lonji nalazi se još jedno zeleno i pitoreskno imanje, Pansion TIŠINA (Sava Turizam), čiji je vlasnik Ilija Božić. To je seosko imanje koje obuhvaća smještaj s devet smještajnih jedinica s ukupno 18 ležajeva i ugostiteljskim objektom s 40 sjedećih mjesta te kampom sa sedam mjesta.

Udaljenost od civilizacije, mir, debela priroda, čist zrak, pjev ptica, izleti lonjskim poljem i okolnim rijekama, buđenje u rosom okupanim jutrima samo je par razloga da poželite biti ovdje. Tu i tišina bogato zvuči. 

Fotografije: Marko Čolić/ Darijo Balja

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.