Cres skriva najstarije stablo hrasta medunca, špilje, ali i posebne bjeloglave supove

Jedna od atrakcija otoka Cresa koja je upravo najzanimljivija u jesen je šumoviti dio Tramuntane, na sjevernom djelu otoka Cresa. Površina šume Tramuntana iznosi gotovo 5.500 hektara, a predstavlja važnu prirodnu baštinu. Biljni pokrov ovog područja čine šume visokog hrasta, graba i kestena. Najstarije stablo hrasta medunca, proglašeno je 1997. godine zaštićenim spomenikom prirode.

Jedan od najznamenitijih hrastova medunaca nalazi se u zaselku Sveti Petar. Zbog njegove starosti i izgleda, kao i velike šupljine u deblu, oko njega se pletu različite priče i legende koje ćete vjerojatno moći saznati od lokalnog stanovništva ili u Centru za posjetitelje u Belom. Tko je imao prilike vidjeti ljepotu ovog stabla prije nego ga je posljednjih desetljeća poharalo nekoliko olujnih nevremena i slomilo mu većinu grana i vrh krošnje, vjerojatno će se razočarati današnjim izgledom stabla. Međutim, stablo i dalje sa svojim širokim deblom djeluje impresivno, a vjerojatno će još dugo odolijevati budućim vremenskim nepogodama i ostalim nedaćama.

U spiljama cjeloviti kosturi stari 12000 godina

Na Tramuntani postoje brojne spilje i jame. Neke su od njih posebno značajne za biospeleološka, paleontološka i pretpovijesna proučavanja. U jami Čampari (Banićeva pećina), jedinstvenom speleološkom objektu, kod sela Petrićevi pronađena su četiri kostura smeđeg spiljskog medvjeda stara 12.000 godina. To su jedini takvi cjeloviti kosturi u ovom dijelu Europe.

Eko staze nekadašnji su putevi koji su povezivali sela

Prva poučna eko-staza na otoku Cresu koja vodi područjem Tramuntane vodi vas kroz ukupno 20 postaja koje obilježavaju kamene skulpture djelo su akademskog kipara Ljube De Karina. Na njima su uklesani stihovi Andra Vida Mihičića, velikog pjesnika, domoljuba i mislioca rođenog u Belom. Na području šume Tramuntane ustanovljena je mreža poučnih eko- staza, a uz staze se nalaze brojni labirinti koji su napravljeni u želji da postanu sredstvom ponovne uspostave komunikacije Čovjeka i Duha Prirode.

Na području Tramuntane ima ukupno 7 pješačkih, tzv. eko staza koje prolaze nekadašnjim putovima što su povezivala sada napuštena sela i pastirske stanove na Tramuntani, 7 planinarskih staza i 3 biciklističke staze. Doživite divljinu, sretnite ovce, kornjače, bjeloglave supove. Obiđite labirinte prođite staze ograđene zidovima i samo pratite označene točke.

Doživite veličanstvenu siluetu bjeloglavog supa u letu

Promatrati let bjeloglavih supova na Kvarneru poseban je doživljaj. Supovi najčešće lete u skupinama, gotovo ne mašući krilima i satima pretražujući teren u potrazi za hranom, što je vrlo atraktivno ne samo za promatrače ptica, već i za sve posjetitelje otoka. S lakoćom prelaze velike udaljenosti, a njihova pojava u zraku ili na nekoj od otočnih litica ne ostavlja nikoga ravnodušnim.

Supovi su karizmatične ptice. Iako izgledom možda na prvi pogled i nisu privlačne, činjenica je da su tijekom duge povijesti dijelili životni prostor s ljudima i postali su dio narodnih priča i legendi, preuzimajući važnu ekološku i kulturološku ulogu na otočnom prostoru. Njihovu karizmatičnost dokazuje i činjenica da se smatraju simbolom otoka Cresa. Svatko tko posjeti Cres i kvarnerske otoke mora pogledati u nebo u potrazi za veličanstvenom siluetom bjeloglavog supa u letu.

Cres osim jedne od najljepših plaža Jadrana ima i ovu sasvim drugačiju turističku priču koja zove da ju istražite. Vikend na Cresu čini se idealnim baš u jesen.

Naslovna fotografija: Ivan Bagić – Pixabay.com

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.