Danas je Europski dan parkova – koji ćete posjetiti?

24. svibnja obilježava kao Europski dan parkova koji je posvećen zaštićenim područjima diljem Europe, a 1999. godine pokrenula ga je Federacija Europarc. Obilježava se u spomen na datum kada je 1909. u Švedskoj proglašeno prvih devet nacionalnih parkova u Europi.

Proslava dana parkova obilježava se svake godine kroz različite aktivnosti koje osmišljavaju i organiziraju ustanove koje upravljaju zaštićenim područjima. Cilj ovih događanja je približiti ljude prirodi i podići svijest javnosti o važnosti prirodnih ljepota sačuvanih u zaštićenim područjima, a posebno važnosti očuvanja i održivog upravljanja tim područjima.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Najljepši način da proslavite Europski dan parkova je da posjetite neki od njih i uživate u blagu koje daje i čuva priroda. U Hrvatskoj danas ima 8 nacionalnih parkova i 12 parkova prirode. Ovogodišnji slogan je Parkovi: Sljedeća generacija. Među video materijalima na europskoj razini našle su se poruke naših Nacionalnih parkova Krka i Plitvička jezera.

– Zamislite dan kada se svi parkovi i zaštićena područja okupljaju diljem Europe, slave svoje uspjehe i prenose vrijednosti europskih zaštićenih područja zajednicama, donositeljima odluka i široj javnosti. Pa, to je EUROPARC-ov Europski dan parkova, poručuju iz Federacije Europarc.

Nadamo se kako će vas ovaj dan podsjetiti na naša brojna zaštićena područja te vas izazivamo da baš ove godine posjetite sve hrvatske nacionalne parkove i parkove prirode. Zanimljiv zadatak zar ne? 20 lokacija u godinu dana i nije tako težak zadatak. Jamčimo kako ćete u ovom izazovu uživati svim čulima. Pišite nam ako ste ga ostvarili i objavit ćemo vašu priču.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.