Dani Jelačića vratili posjetitelje u čarobni svijet 19. stoljeća

Dani Jelačića u Zaprešiću su i ove godine oživjeli banove Nove dvore u kojima se igralo, plesalo, pjevalo i jako fino jelo. Dvodnevni program održavao se na Aleji Đure Jelačića, zbog epidemiološke situacije, bio nešto skromniji, no ispunio je očekivanja posjetitelja.

Ban Josip Jelačić i njegova supruga Sofija, u pratnji dvorskih dama i gospode sve su posjetitelje na trenutak ponovno vratili u čarobni svijet krinolina i grofovskih odora, mačevanja i balova. Dani Jelačića bili su zanimljivi i najmlađim posjetiteljima. Oni su se kroz igru i kreativne radionice upoznali s likom i djelom bana Josipa Jelačića. Priču o Novim dvorima i banu posjetitelji su mogli čuti i tijekom vođenih tura, te kroz druženje s banovom nećakinjom Ankom Jelačić.

Posjetitelji su imali priliku provesti se banovim imanjem u kočiji, ali i doživjeti banski život osjetilom okusa. Na gastro showu “Banova kuhača” zaprešićki restorani pripremali su specijalitete iz Novodvorske kuharice. Posebna je to kuharica u kojoj su sakupljeni recepti Hanike Skurjeni, kuharice koja je kuhala obitelji Jelačić. Podijeljeno je više od stotinu porcija, uz zaključak sugrađana degustatora da se na banovu dvoru jako fino jelo.

Foto: Turistička zajednica grada Zaprešića

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.