“Dani o’ Bak” jedan je od najzabavnijih karnevala u Hrvatskoj

Dani su karnevala, poklada, fašnika. Zateknete li se u ovo vrijeme u blizini Murtera, obavezno posjetite Dane o’ Bak – pokladnu tradiciju koja je stara oko 130 godina. Manifestacija “Dani o’ Bak” nudi petodnevni program ispunjen bogatom ponudom događanja kako za domaćine, tako i tuzemne i inozemne sudionike i posjetitelje. A posjetitelja bude i nekoliko tisuća, osobito na Veliki Dan o’ Bak – odnosno, Pokladni utorak.

Nekadašnja Župa Murter, osnovana je krajem 14. stoljeća. Ova geografski zatvorena mala sredina, do koje se nekada teško stizalo, od svojih je početaka obilovala specifičnim izričajima narodnih običaja. Naziv “Bake” svojstven je samo Murteru, a korijen vuče iz naroda, gdje se izraz “baka” koristio kao sinonim za pogrdno, ružno i nakaradno.

U samim počecima murterskoga karnevala, maske su bile jednostavne izvedbe. Muškarci bi se odijevali kao žene, a žene kao muškarci. Teme karnevala uglavnom su bile vezane za aktualne događaje iz protekle godine, ljudsku intimu i seksualnost, a sve na lokalnoj razini mjesta.

Prva veća organizirana maškarana skupina, koja se nazivala “Banda Štramba”, datira iz 40-tih godina prošlog stoljeća. Upravo su oni osmislili jedan karnevalski običaj koji se u povorci može vidjeti i danas: konopom se za vozilo privežu stari lonci, tave i sve ono što je od metala i stvara nesnosnu buku, te se tako vozi cijelim mjestom.

Zabilježeno je i da su prvi planirano sašiveni kostimi nastali prije 50-ak godina, a predstavljali su baruna Trenka i Venecijanca. Danas sudionici karnevala – i veliki i mali – puštaju mašti i kreativnosti na volju, pa nije rijetkost ugledati braću Trotter iz Peckhama, pokojeg Guya Fawkesa, nekog od domaćih omiljenih političara, te kohorte vještica i ostalih čudnih bića iz snova i snomorica.

Osim kostima, sudionici mnogo polažu i u izradu scenskog nastupa, pa pojedine maškarane skupine više podsjećaju na teatarske družine, jer njihovi su nastupi pomno i do detalja osmišljena predstava. Stoga ne iznenađuje da “Dane o’ Bak” smatraju jednim od najzabavnijih karnevala u Hrvatskoj.

Naslovna fotografija: Facebook stranica Murterske Bake

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.