Od ponedjeljka 15. studenog počeli su nacionalni Dani Okusa hrvatske tradicije koje zajednički organizira Turistička zajednica Brodsko – posavske županije u suradnji s lokalnim ugostiteljima, nosiocima standarda Okusi hrvatske tradicije, a pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta.
Lokalna gastronomija, sa svojim okusima i mirisima, kao dio kulture, baštine, običaja i svakodnevnog života ljudi, u svijetu se sve izraženije ističe kao nezaobilazna sastavnica turističke ponude. Kao vrijednost i nova kvaliteta koja pruža doživljaje nečeg što je drugačije. A drugačije je, nema sumnje, ono što je lokalno, izvorno i tradicijsko.
Uz to uživanje u hrani koje je danas sve značajniji motiv za putovanje, ali i bitan element ocjene ukupnog doživljaja i zadovoljstva gosta turističkim odredištem, upućuje na potrebu sustavnog razvoja turističke ponude u području kulinarskog naslijeđa. A to naslijeđe sagledavamo kao širi pojam koji obuhvaća pripremu tradicionalne hrane po starim receptima i načinima, upotrebi lokalnih namirnica i proizvoda, i koji ujedinjuje poljoprivredu, gastronomiju, enologiju, proizvodnju i kulturu te je na kraju važan dio održivog razvoja.
U Brodsko-posavskoj županiji ima nekoliko restorana koji su ponudili jedinstvene menije po akcijskim cijenama povodom Dana Okusa, a oni su:
- Restoran Kuća piva
- Seoski turizam Kereković
- Stupnički Dvori
- Pansion Slavonski Biser
- Restoran Oroz
- Hotel Art
- Ranč Ramarin
- Kuća dida Tunje
- Eko Etno Salaš Savus
- Hotel Savus
Meniji su to čiji mirisi i okusi osvajaju dušu i tijelo, a blagovanje pretvaraju u istinski doživljaj i užitak!