Dani vrganja i crnog tartufa – događaj za ljubitelje gljiva, ali i prirode

Paka, malo mjesto u Varaždinskoj županiji svake godine u ovo doba ugosti brojne berače gljiva, ali i veliki broj ljubitelja outdoora. Tako će biti i ovog vikenda kada će se održati osmi po redu Dani vrganja i crnog tartufa. Paka se nalazi na staroj cesti Varaždin-Zagreb, na samo sat vremena vožnje automobilom od Zagreba.

Iako ovogodišnja sušna sezona još nije šumu pretvorila u raj za ljubitelje gljiva, manifestacija u Paki nudi mnoštvo programa koji posjetiteljima osiguravaju odličan i sadržajan provod.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Sutra, odnosno u subotu, 18. rujna od 13 sati program započinje sajmom autohtonih proizvoda, a u nastavku dana i kroz nedjelju cijeli dan, nudi se i pokazni lov na crni tartuf, edukativni obilasci utvrde Paka, dabrovih brana u njenom podnožju, planinarske rute Pakom u dužini od 18 kilometara pod vodstvom planinarskog vodiča. U akciji Hodanjem do zdravlja posjetitelji će moći šetnjom povezati dvije utvrde, Paku i Čanjevo i na taj način upoznati kulturno – povijesne znamenitosti ovog kraja.

Paka mini trail sa maxi pauzom tradicionalno okuplja trkače i općenito zaljubljenike u prirodu i kretanje. Uz ugostiteljsku ponudu, tu je i degustacije jela od vrganja i crnog tartufa, ali i mnoštvo sadržaja za djecu. Održat će se naime ekološko-edukativna radionica “Kao prvo, zagonetno drvo”, ŠU ŠU bar sa raznim igrama i aktivnostima za najmlađe, dječja predstava na otvorenom i posjet imanju ljekovitog bilja. Tu su još i likovna kolonija te izložba na otvorenom “Život noću”.

Samo natjecanje u berbi vrganja na rasporedu je u nedjelju od 8 sati kada kreću prijave. Završetak je u 11.30, a stručnu determinaciju ubranih gljiva provodi prof. Bartolić, predsjednik Hrvatskog mikološkog saveza. Proglašenje najuspješnijih berača je u poslijepodnevnim satima.

Dani vrganja i crnog tartufa

U svakom slučaju, ako i niste od onih koji vrganj pronalazite od prve, druge ili treće, Paka će vam ponuditi utjehu u svakom smislu. Samo dođite. Ulaz za posjetitelje je besplatan i održava se na otvorenom uz poštivanje važećih epidemioloških mjera. Više o programu doznajte na Facebook stranici događanja.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.

Autor

Kategorije