Dašak Istre u vašem domu: Pripremite jelo s tartufima, namirnicom rimskih bogova

Autor

Kategorije

- Oglas -
- Oglas -

Hrvatska Toskana krije mnoštvo tajnovitih gomolja skrivenih pod zemljom i do 30 cm koji se smatraju čistim zlatom, a takva im je i cijena. Tartufi su oduvijek bili znak prepoznatljivosti prekrasne Istre, a dijele se na bijele koji imaju najveću tržišnu vrijednost  i prodoran okus ostarjelog sira i češnjaka te crne koji su nešto jeftiniji.

Kako se nalaze pod zemljom, gotovo ih je nemoguće naći bez pomoći svinja ili dresiranih pasa, a tek nekolicina najstarijih Istrijana zna za neka područja gdje iz godine u godinu pronalaze najkvalitetnije tartufe u Motovunskoj šumi. Vjeruje se da istarski tartufi postoje još od vremena starih Rimljana te su oni navodno cijenili ovu namirnicu vjerujući da je stvorena kada je munja boga Jupitera pogodila hrast; njihovo prirodno stanište i je skriveno ispod hrasta. Hrvatska legenda pak kaže da su gradove u Istri gradili divovi koji su se, sjedeći na brežuljcima, gađali tartufima.

Ljubomorni patuljci osvetu su pronašli u tome da ih zamažu crnim otrovom, a divovi su kasnije napustili Istru nakon što su pojeli otrovne tartufe. Legendu o divovima možemo povezati s hrvatskim piscem Vladimirom Nazorom i njegovim djelom Veli Joža; snažnom i hrabrom divu koji je živio u okolici istarskog gradića Motovuna.

U prošlosti su se tartufi koristili u siromašnijih područjima kao dodatak u kuhanom krumpiru ili jajima, a danas njihova vrijednost doseže i do 4 tisuće eura po kilogramu. Mnogi ljudi ih konzumiraju zbog intenzivnog i punog okusa koji upotpunjuje razna jela, a pripisuju im se i afrodizijačka svojstva jer su bogati važnim mineralnim tvarima poput fosfora, kalcija, kalija, magnezija i sumpora.

Donosimo vam recept za ukusne fuži s tartufima. Prvo napravite fuži, a zatim ih sjedinite s umakom.

Sastojci:

350 g oštrog brašna
3 žlice bijelog vina
malo soli i papra
2 jaja
žlica ulja
100 g tartufa
80 g maslaca
200 ml vrhnja za kuhanje
sol
papar
parmezan

Priprema:

Za početak prosijte brašno te u sredini napravite jednu udubinu u koju ćete staviti tri žlice bijelog vina, sol, papar, dva jaja i žlicu ulja. Umijesite tijesto pa ga razvaljajte na tanke pruge širine četiri cm, a njih na kvadratiće širine četiri cm. Zatim preklopite suprotne krajeve svakog kvadratiću jedan preko drugoga. Stavite ih kuhati u prethodno posoljenu vruću vodu.

Rastopite maslac na tavi. Dodajte naribane tartufe, vrhnje za kuhanje, sol i papar te prokuhajte nekoliko minuta. Ocijedite kuhane fuže i prelijte umakom te ribanim sirom.

Ako ste veliki ljubitelj tartufa, predlažemo da ovo jelo poslužite uz tartufetu; feta sir sa začinima i tartufima. Tartufe možete osim s fužima poslužiti na isti način i s tjesteninom, njokima ili pljukancima. Preporučujemo i čašu istarske bijele malvazije koja se odlično veže uz ovo jelo.

Foto: pixabay.com

- Oglas -

Autor

Kategorije