Deset zanimljivih čuvara lokalnog identiteta nadomak Zagreba

Iako mirna i pitoma, Zagrebačka županija poprište je stoljeća i stoljeća burne povijesti, a s vremenom se nakupilo i bogato kulturno nasljeđe. Svaki kutak skriva svoje posebnosti, vlastitu baštinu koju danas ponosno čuva i pronosi dalje. Muzeji su najbolji čuvari lokalnog identiteta, mjesta na kojima je jedinstvena priča nekog kraja najjasnije ispričana. Ako im dopustite, samo naizgled skromne izložbene ustanove iz zagrebačke okolice pretvorit će vaš posjet u uzbudljivu pustolovinu koja obogaćuje um i širi vidike.

Samoborski muzej

Duga i zanimljiva povijest velikog malog grada Samobora i njegove okolice sabrana je u šarmantnom velikaškom dvorcu, a obuhvaća arheološko-geološku, etnografsku, kulturno-povijesnu i umjetničku zbirku. Uz muzej ne propustite posjetiti i galeriju PricaLang ili prvi privatni muzej Marton.

Zavičajni muzej Donja Kupčina

Hrturizam pretplata logo.jpeg

Muzej na otvorenom u općini Pisarovina skup je autentičnih seoskih kuća s gospodarskim zgradama i zbirkom etnografskih predmeta koji nas prebacuje u neka gotovo zaboravljena vremena s kraja 19. i početka 20. stoljeća.

Rudnik Sv. Barbara, Rude

Dio nekad slavnog rudnika bakra i željeza s gotovo 500 godina tradicije preuređen je u autentični muzej koji priča rudarsku povijest ovoga kraja, a iskustvo upotpunjava i rudarsko-botanička poučna staza duga 1.500 metara.

Muzej Sveti Ivan Zelina

Isprva tek zavičajna zbirka, Muzej Svetog Ivana Zeline danas čuva golemu građu od prapovijesti do sadašnjosti raspoređenu u sedamnaest zbirki i pruža najširu sliku života u gradu i okolici.

Muzej Brdovec

Mirna općina na sjeverozapadu Zagrebačke županije u secesijskoj zgradi prikupila je i izložila zbirke koje prikazuju dugu povijest Zaprešića i okolice, odnosno kraja od zapadnih obronaka Medvednice do Sutle.

Muzej Ivanić-Grada

U kratkom postojanju od 2016. godine, ovaj poduzetni muzej već se etablirao kao riznica za baštinu Ivanić-Grada, od povijesti i etnografije do prirodnih blaga, ali i aktivan sudionik u životu lokalne zajednice.

Muzej Matija Skurjeni

Matija Skurjeni, svjetski poznati slikar i hrvatski naivac impresivne biografije, još je 1984. godine darovao dio opusa Zaprešiću za buduću galeriju. Ona je potom prerasla u muzej o njegovu žvotu i djelu, smješten u sklopu jedinstvenog kompleksa Novih dvora.

Muzej Turopolja

Smješten u zgradi nekadašnje stare gradske vijećnice, ovaj velikogorički muzej kroz etnografsku, kulturno-povijesnu, arheološku i likovnu zbirku još od 1960. godine pruža uvid u najrazličitije aspekte života u Turopolju.

Gradski muzej i galerija Jastrebarsko

Članak se nastavlja ispod oglasa

Gradski muzej i galerija smješteni su u reprezentativno preuređenoj zgradi stare gradske vijećnice građenoj 1826. godine. U muzeju se čuva arheološka, kulturno-povijesna i etnografska baština jastrebarskog kraja. Ovdje je izložena i glasovita “bula” – povelja kralja Bele IV kojom je 12. siječnja 1257. godine Jastrebarsko dobilo status slobodnog kraljevskog grada. Nedaleko od Jaske u mjestu Krašić možete posjetiti Spomen sobu blaženog Alojzija Stepinca.

Žumberački uskočki muzej

Otvoren je 2006. godine, na Jurjevo, blagdan zaštitnika župe, u nekadašnjoj gospodarskoj zgradi župnoga dvora u Stojdragi. U njemu je izložena vrijedna zbirka etnografskih predmeta kojima su se sve do nedavno Žumberčani svakodnevno služili. Ako još nikada niste vidjeli češalj za češljanje konoplje i ne znate što su naćve, nemojte propustiti obilazak ovog zanimljivog prostora. Malo dalje u mjestu Sošice u samostanu sestara Bazilijanki nalazi se vrijedna etnografska zbirka.

Izvor: Around Zagreb

Foto: Turistička zajednica Zagrebačke županije

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.