Upoznajte najvišu planinu u Hrvatskoj

Dinara je jedna od najzanimljivijih hrvatskih planina. Njezina nekoliko stotina metara visoka jugozapadna stijena svojom veličinom zadivljuje i privlači poglede svakog tko ju promatra iz podnožja, a posebnu joj ljepotu istodobno osiguravaju bogate cvjetne livade i šume.

U zimsko doba, a i dugo u proljeće vrhovi Dinare bijele se od snijega, a za sivih dana se ni ne vide jer ih nebo oblacima sakrije u svoja njedra. Vrh te kamenito-travnate planine najviša je točka u Hrvatskoj, mjesto gdje hrvatsko tlo dodiruje nebo.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Naziv Dinara obuhvaća više različitih pojmova. Dinarom u užem smislu smatra se planina istočno od Knina, a sjeverno od Peručkog jezera. U širem smislu Dinara je 84 kilometra dug masiv koji, osim Dinare nad Kninom, obuhvaća i planine Troglav i Kamešnicu. Poznato je da je planina Dinara dala ime cijelom planinskom prostoru od slovenskih Alpa do Prokletija u Albaniji.

Uspon na Dinaru

Kraljevski grad Knin je najveće naselje u podnožju Dinare i ujedno glavno polazište za uspone. Jedina cesta koja se uspinje visoko u njedra planine polazi iz naselja Guge, koje je predgrađe Knina. Cesta je zavojita i prašnjava, a na nekim mjestima strma. Cesta se od Suhog polja dalje nastavlja kao nekoliko kolnih putova kojima se može dalje jedino terenskim vozilima ili planinarskim hodom. T

ko želi pješice na Dinaru može poći dalje do planinarskog doma Brezovac, a odatle se do vrha stiže za daljnjih dva i pol sata uspona. Može se krenuti i iz sela Glavaš kod Kijeva, no za taj uspon treba pet sati. Iznad sela Glavaš je stara slikovita gradina, a na pola puta do vrha planinarsko sklonište Martinova košara, uređeno u nekadašnjoj ljetnoj pastirskoj nastambi.

Vrh Dinare sastoji se od dvije podjednako visoke glavice, udaljene pedesetak metara. Jedna od njih označena je bijelim geodetskim stupom, a na drugom stoji pet metara visok metalni križ. Sama činjenica da je neki vrh najviši – a vrh Dinare (1831 m) je najviši u Hrvatskoj – obećava dobar vidik na sve strane. S Dinare se posebno lijepo vidi jezero Peruča te naselja koja se nižu uz jezero i državnu cestu od Knina prema Splitu. Pogled ipak najviše zaokupljaju planine Svilaja, Promina i Troglav, prvi susjedi Dinare.

Iako je Dinara tipična krška planina s oskudicom vode, pod njom čak ima razmjerno puno vode – kod Knina žubore Krčić i Krka, a u selu Cetina rađa se istoimena rijeka koja vodom puni jezero Peruča, najveći slatkovodni rezervoar u Hrvatskoj. Pokraj zaselka Kovačić, danas kninskog predgrađa, niz stijenu visoku 22 metra ruši se slikoviti slap Krčića, Topoljski buk. Kad nakon otapanja snijega korito Krčića nabuja, slap sav pršti od kapljica koje u snažnom mlazu stvaraju zaglušujuću buku. U gornjem dijelu Krčić tvori slikoviti kanjon, a upravo ovdje kod Kovačića kanjon prestaje, a vodu Krčića ubrzo zatim “proguta” Krka.

Izvor rijeke Cetine

Neposredno pod Dinarom, u selu Cetina izvire i rijeka Cetina. Tu se također nalazi starohrvatska Crkva sv. Spasa, jedan od najstarijih i najbolje očuvanih spomenika ranohrvatskoga sakralnoga graditeljstva. To je jednobrodna građevina s troapsidalnim svetištem u obliku trolista i masivnim zvonikom na pročelju, sagrađena u 9. stoljeću. Na prostoru oko crkve je groblje s više od 1100 grobova, iznad kojih su većim dijelom bili postavljeni stećci, njih više od 800. Veliko kamenje, pod kojim su kosti davnih junaka, zbog brojnosti, ali i zbog veličine smatra se jednim od najvrijednijih arheoloških lokaliteta sa starohrvatskim nalazima.

Pohodeći Dinaru i štiteći njezine ljepote te prenoseći iskustva i predstavljajući je, najvišu hrvatsku planinu svakako treba pretvoriti u istinski simbol. Ne samo primatom visine, nego i ljepotom pejzaža i širinom vidika Dinara to zaslužuje.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Izvor: Croatia.hr

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.