Do 15. rujna prijave za najbolja turistička sela UNWTO-a

Potraga za najboljim primjerima ruralnih sela koji iskorištavaju snagu turizma kako bi pružili mogućnosti i zaštitili svoje zajednice, lokalnu tradiciju i baštinu još uvijek je u tijeku. Inicijativa Svjetske turističke organizacije (UNWTO) identificira sela koja koriste inovativne i transformativne pristupe turizmu u ruralnim područjima u skladu s ciljevima održivog razvoja.

S vizijom da turizam postane pozitivna snaga za transformaciju, ruralni razvoj i dobrobit zajednice, “Najbolja turistička sela UNWTO -a” nastoji povećati doprinos sektora smanjenju regionalnih nejednakosti i borbi protiv depopulacije ruralnih područja. Također nastoji unaprijediti ulogu turizma u vrednovanju i zaštiti ruralnih sela, zajedno s krajolicima, sustavima znanja, biološkom i kulturnom raznolikošću, lokalnim vrijednostima i aktivnostima, uključujući gastronomiju.

Inicijativa uključuje tri stupa:

  1. Oznaka “Najbolja turistička sela UNWTO-a”: oznaka će prepoznati selo koje je izvanredan primjer destinacije ruralnog turizma s priznatim kulturnim i prirodnim dobrima, koje čuva i promiče ruralne vrijednosti i vrijednosti zasnovane na zajednici, proizvode i način života te ima jasnu predanost inovacijama i održivosti u svim svojim aspektima – gospodarskim, društvenim i okolišnim.
  2. Program nadogradnje “Najbolja turistička sela UNWTO -a”: program nadogradnje će koristiti brojnim selima koja ne ispunjavaju u potpunosti kriterije oznake. Ta će sela dobiti podršku UNWTO -a i njegovih partnera u poboljšanju elemenata područja identificiranih kao praznine u procesu evaluacije.
  3. Mreža “Najbolja turistička sela UNWTO -a”: Mreža će pružiti prostor za razmjenu iskustava i dobrih praksi, učenja i mogućnosti. Obuhvatit će predstavnike sela koja su nagrađena znakom “Najbolje turističko selo prema UNWTO -u”, sela koja sudjeluju u Programu nadogradnje, kao i stručnjake, partnere iz javnog i privatnog sektora koji se bave promicanjem turizma za ruralni razvoj.

Države članice UNWTO -a mogu predstaviti do tri sela koja će biti ocijenjena Inicijativom. Prijave će se zatvoriti 15. rujna 2021. Odabrana sela bit će objavljena u listopadu povodom 24. sjednice Opće skupštine UNWTO -a.

Izvor: HrTurizam.hr

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.