Dođi u Vinkovce… Top 5 atrakcija grada na Bosutu

Tu je pronađen Orion – prvi indoeuropski kalendar! Tu su rođena dva rimska cara – braća Valentinijan i Valens i živjela dva ranokršćanska sveca – Euzebije i Polion. Tu su pronađeni dvojni kalupi za lijevanje sjekira, keramička peć, slavenski paljevinski grobovi iz sedmog stoljeća, ostaci nešto kasnije bjelobrdske kulture sa srednjovjekovnim naseljem, a iz razdoblja nakon Osmanlijskog carstva ostao je poseban barokni stil vojno-krajiškog tipa.

Dobrodošli u Vinkovce, najstarije naselje u Europi u kojem se živi već osam tisuća godina. Iza naoko mirnog slavonskog grada danas se krije kreativna urbana scena s dugom tradicijom u strip kulturi i popularnim rock bendovima.

Vinkovci – top 5 atrakcija #toppetatrakcija #topfiveattractions

Članak se nastavlja ispod oglasa

1. Gradski muzej Vinkovci

U Gradskom muzeju Vinkovci čuvaju se neprocjenjive zbirke najstarijeg naselja u Europi, a tu ćete otkriti značenje Oriona, prvog indoeuropskog kalendara.

2. Crkva sv. Euzebija i Poliona

Crkva sv. Euzebija i Poliona, u parku u središtu grada najveća je vinkovačka crkva, a o bogatoj sakralnoj baštini svjedoči još sedam crkava.

3. Arheološki park i izletište Sopot

Arheološki park i izletište Sopot sa šest sopotskih kućica s centrom je povezan pješačko – biciklističkom stazom dugom tri kilometra.

4. Ptice – jedinstvene skulpture na Bosutu

Članak se nastavlja ispod oglasa

Ptice – jedinstvene skulpture na obali Bosuta, dar su Dine Merhav, umjetnice svjetskog glasa koja je nekad živjela u vinkovačkoj “ulici vila”.

5. Šuma Kunjevci

Šuma Kunjevci atraktivno je izletište i odredište lovnog turizma. Do nje se može doći žutom, crvenom i plavom biciklističkom stazom koje kreću s mosta na Bosutu. Kada dođete na Kunjevce, odložite bicikle i potražite srnu, košutu ili jelena vozeći se u eko mobilima.

Naslovna fotografija: Romulić & Stojčić
Izvor fotografija: Turistička zajednica Vukovarsko-srijemske županije

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.