Dolphing Watching Tour: Jeste li znali da u akvatoriju Lošinja obitava 200 jedinki Dobrih dupina?

U živopisnom ribarskom naselju Veli Lošinj na jugu otoka, smjestio se Plavi svijet – Institut za istraživanje i zaštitu mora. Nije slučajno da se ovaj centar smjestio upravo na Lošinju obzirom da u njegovom akvatoriju obitava 200 jedinki Dobrih dupina koji uvijek uveseljavaju stanovnike i posjetitelje otoka.

Ponekad Dobri dupini posjete lošinjske uvale te pozdrave izletničke brodove i druga plovila. No kako biste bili sigurni da ćete ih uistinu moći vidjeti Institut je organizirao Dolphing Watching Tour. Na malenoj brodici u društvu skipera idete na otvoreno more u potragu za dupinima i to na maksimalno 3 sata. Ukoliko ih ne vidite, imate mogućnost još jednom otići gratis. Ne samo da ćete naučiti puno o tim divnim stvorenjima nego ćete imati priliku vidjeti i kako se treba ponašati u njihovoj blizini.

Institut Plavi svijet istražuje, štiti i educira

Inače, cilj Instituta nije samo istraživanje i zaštita mora i morskih organizama već i edukacija o potrebi očuvanja morskog ekosustava i ugroženih morskih vrsta. Upravo zato, edukacijski program jedan je od osnovnih alata kojima se dijele točne i znanstveno utemeljene informacije o stanju morskog okoliša, ugroženim vrstama i povezanim aktivnostima zaštite mora. Program za vrtiće i školske skupine kontinuirano se osvježava, a u centru se održavaju trajne i povremene izložbe, kao i interaktivne prezentacije. Osim toga, u centru se organiziraju radionice i predavanja za stručnjake i posjetioce.

Osim brige o dupinima, Plavi svijet vodi računa i o morskim kornjačama pa tako u Oporavilištu za morske kornjače u Malom Lošinju ozlijeđenim i bolesnim životinjama pruža stručnu pomoć. Istraživački rad Instituta usmjeren je i na druge velike morske kralješnjake.

I vi možete pridonijeti zaštiti dupina primjenjujući ekološki svjestan pristup okolišu te podržavajući njegovu zaštitu. Možete se i priključiti programu “Usvajanja dupina”, osobno u lošinjskom edukacijskom centru ili putem internetske stranice Instituta.

Institut svojim donatorima u znak zahvale daruje Paket za usvojitelje te godišnji magazin Akvamarin. Kao trajnu uspomenu imat ćete i fotografiju dupina čiju ste zaštitu potpomogli. Isto tako, možete i volontirati.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.