Doručak u vinogradu uz pjenušac iskustvo je koje se pamti – u četvrtom izdanju održana i likovna radionica

Vinarije Papak, OPG Izvori života (Zelenika), Čobanković, KAST i Buhač predstavile su svoja pjenušava i mirna vina uz već nadaleko poznate srijemske delicije hotela Dunav na 4. pjenušavom srijemskom doručku u vinogradu u organizaciji Salona pjenušavih vina Zagreb i Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije.

Foto: Davorin Krešić, izvor TZ Vukovarsko srijemske županije

Bila je ovo posebna prigoda, da se proslavi i Dan županije, obilježen prethodnoga dana, uz zaštitnika županije, Sv. Martina. Program je počeo već prijepodne kada je na velikoj terasi, već tradicionalno, iločki hotel Dunav, pripremio najukusnije predstavnike Srijema – kulen, kulenovu seku, sireve (kravlji, podlijevani, tvrdi s paprikom, orasima, dimljeni), šunku, čvarke, domaće kobasice, zapečene flekice sa šunkom i sirom, taške s orasima i makom, salenjake – svatko je mogao naći svoj omiljeni zalogaj i spariti ga s pjenušavim ili mirnim vinom koje mu je najbolje odgovaralo.

Tijekom druženja domaćin Mladen Papak i organizatorica Marija Vukelić pripremili su i edukativni predah predstavljajući gostima vrste pjenušavih vina te načine proizvodnje tijekom povijesti. Atrakcija je bio i “mutni” novi pjenušac vinarije Papak iz 2022. godine  koji je još na odležavanju –  te su ga nazočni kušali upravo u jednoj od (mutnih) etapa proizvodnje vina tradicionalnom metodom, u trenutku dok još nije degoržiran.

Foto: Davorin Krešić, izvor TZ Vukovarsko srijemske županije

Gosti su, uz čašu pjenušaca Papak, Izvori života i Čobanković te uz mirna mlada vina pjevušili uz glazbu Tria Petre Marković ili otkrivali svoje slikarske talente na radionici Feel good & Paint, prema prijedlogu Majde Jakše, direktorice Turističke zajednice Vukovarsko–srijemske županije.

Zanimljiv je bio i program  “En primeur Srijem” tijekom kojeg je svaki vinar predstavio jedno svoje novo vino, Vinarija Papak predstavila je mladu graševinu 2023.,  Domagoj Buhač predstavio je Merlot 2020.,  Hrvoje Čobanković – novi Silvanac zeleni 2023., KAST svoja dva nova, jedina buteljirana vina – Graševinu i Traminac 2022., a  vinarija Izvori života novi pjenušac Znamen koji je, njegova autorica Mirjana Zelenika predstavila uz istoimenu knjigu, napomenuvši da je to jedini pjenušav koji ima svoju knjigu i jedina knjiga na svijetu koja ima svoj pjenušac, novi cuvée 3C (carménère, cabernet franc i cabernet sauvignon).

Foto: Davorin Krešić, izvor TZ Vukovarsko srijemske županije

Čaroban glas Petre Marković i njezinoga Tria ponovno je posjetitelje odveo u lijepa glazbena sjećanja s kultnim melodijama koje svi znamo, gosti su pjevušili s osmjehom na licu, a gdje tko je i zaplesao. Čak je i vrijeme poslužilo da ugođaj bude savršen, kao uostalom, na svim doručcima dosada – topla jesenja nedjelja i sunčani dan obasjao je vinograde u njegovom jesenskom ruhu i dalo posebnu čar fotografijama, nastalim upravo u vikendu kada se slavi popularno Martinje, prvo kušanje mladih vina.

Na zadovoljstvo naših stalnih, ali i novih gostiju, vinskih hedonista, nastavili smo tradiciju održavanja  Pjenušavog srijemskog doručka u vinogradu, projekta koji se održava na više lokacija u Hrvatskoj od 2020. godine. Ove je godine bila posebna prigoda da u jesenskom terminu dodatno obilježimo i proslavimo Dan Vukovarsko-srijemske županije i našeg zaštitnika Sv. Martina. Na doručku su naši vinari, osim pjenušavih predstavili i neka mirna vina, posebice svježe graševine 2023. godine  vinarija Papak i Buhač te  Zeleni Silvanac 2023. godine vinarije Čobanković već su pokazale svoj potencijal. Pjenušavi srijemski doručak u vinogradu pokazao je bogatstvo vinske i gastro ponude našega kraja te važnost uklapanja umjetničkih elemenata u vinske događaje, poput slikarske radionice koja je bila pravi hit, istaknula je Majda Jakša, direktorica TZ Vukovarsko-srijemske županije.

Foto: Julio Frangen, izvor: TZ Vukovarsko srijemske županije

Nakon doručka u vinogradima Radoš, gosti doručka iskoristili su predivan sunčan dan za ručak u Iloku, šetnju uz Dunav, a neki i za posjet novootvorenoj vinariji Kast u samom središtu grada. 

– Srijemska je nedjelja bila puna pozitivnih emocija i radosnih osmijeha, posebno damama koje se naučile prve korake u slikanju, te svoje umjetniče radove ponijele doma kao trajnu uspomenu na jesenski pjenušavi doručak u Srijemu, zaključuju u TZ Vukovarsko srijemske županije.

Naslovna fotografija: Davorin Krešić, izvor TZ Vukovarsko srijemske županije

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.