Dragonera – doznajte priču o dva bisera Rimskog carstva

Zahvaljujući arheološkim istraživanjima, 2003. i 2004. godine, u blizini Vodnjana, pronađena su dva davno izgubljena bisera, odnosno dvije rimske vile, koja arheolozi danas zovu Dragonera sjever i Dragonera jug.

Dragonera sjever je slabije očuvano zdanje, nastalo početkom 1. stoljeća pr. Kr., a trajalo je do 7. stoljeća kada je nestalo u plamenu. Ovu vilu (villa maritima) s očuvanim dijelom postrojenja za preradu maslina i kasnije dograđenom zatvorenom peći, uništilo je more. Na ostacima su tijekom 19. i 20. stoljeća sagrađene vapnenice koje su još više devastirale drevne ostatke.

O Dragoneri jug zna se mnogo više. Njenom vlasniku, iako mu je samo ime nepoznato, poznata je titula edila, duumvira kolonije Pula. Ranocarska “villa maritima”u vlasništvu ovog rimskog viteza obuhvaćala je čitav zaljev s rezidencijalnom zgradom, pristaništem i proizvodnim dijelom. Njezina izgradnja datira iz razdoblja od 70. do 90. god. pr. Kr. Vila je bila ukrašena mozaicima izuzetne ljepote, od kojih izdvajamo onaj s jedinstvenim prikazom nosoroga.

Nakon što je požar u 4. stoljeću poharao ranocarsku vilu, potpuno je obnovljena. Iz 5. i 6. stoljeća sačuvana je jedina zabilježena rimska kovačnica s talioničkom peći na istočnoj obali Jadrana. Nakon velikog požara tijekom 7. stoljeća žitelji su vjerojatno našli utočište na Velom Brijunu, u utvrđenom naselju Kastrum.

Za područje Dragonere, rimski je senator i perfekt, Cassiodoro, napisao 537. – 538. godine da vile, zbog svoje raskoši i ljepote, izgledaju kao dva bisera.

Besplatna vođena tura lokaliteta Dragonera

Turistička zajednica grada Vodnjana u suradnji s Arheološkim muzejom Istre organizira vođeni razgled i obilazak lokaliteta. Više o Dragoneri tako možete saznati na besplatnoj vođenoj turi koja će se održati u subotu, 8. listopada s početkom u 10 sati. Sastanak zainteresiranih je kod rampe za ulaz prema Dragoneri, a obilazak će voditi dr.sc. Alka Starac iz Arheološkog muzeja Istra. Za posjetitelje je organizirano parkiranje.

Prilika je ovo za posjetitelje da nauče o ovome lokalitetu i da izbliza razgledaju lokalitet te da, uz pomoć proširene stvarnosti, pogledaju odabrane predmete koji su pronađeni na lokalitetu. Posjetitelji će tako moći razgledati ulomak sunčanog sata (1.–2. st.), uljanicu s ručkom i lavom na disku (450.–500. god.) i zdjelicu na niskoj prstenastoj nozi s kraja 1. ili početka 2. stoljeća.

Turistička zajednica putem proširene stvarnosti već je omogućila gledanje nekadašnjeg kaštela koji se nalazio na današnjem glavnome trgu, znamenitih Vodnjanaca poput Antonia Smareglie i likova iz priča i legendi iz prvog vodnjanskog stripa. Posjetitelji i zainteresirani sad će moći pogledati neke od predmeta pronađenih na Dragoneri koje inače ne bi mogli vidjeti.

Povodom ovog organiziranog obilaska Dragonere, Turistička zajednica grada Vodnjana financirat će postepeno čišćenje i uređenje lokaliteta uz obavezan nadzor Arheloškog muzeja Istre. Želja je da se u narednim godinama lokalitet vrati u stanje iz 2004. godine kada su završena arheološka istraživanja. Čišćenje i održavanje Dragonere vršit će se sustavno kroz narednih nekoliko godina.

Izvor fotografija: Turistička zajednica grada Vodnjana

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.