Dravski peski – područje prepuno iznenađenja

Kažemo li Amazona ili Sahara, teško da će vam na pamet pasti Hrvatska. No, nastavite li čitati, otkrit ćete da postoje mjesta u Hrvatskoj koja od milja nazivaju upravo tako.

Područje Dravski Peski oaza je koja će zadovoljiti baš sve – one u potrazi za mirom i opuštanjem jednako kao i one koji bi se za vikend napucali adrenalinom.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Nije teško zaključiti kako je ovo područje nazvano po Dravi, ponegdje zvanoj „hrvatska Amazona”. Ova srebrna ljepotica predstavlja neodvojiv dio područja Dravski Peski i cijele Podravine. Brojni rukavci, sprudovi i obale zarasle u bujnu vegetaciju idealno su okruženje da zastanete, duboko prodišete i počnete budni sanjati ili razmišljati o životu i bitku.

Ako vam, pak, kontemplacija nije jača strana i u potrazi ste za uzbuđenjima, okušajte se u borbi s rijekom u nekom od plovila koja su u ponudi.

Tu je registrirana kanuing staza “Drava Tour Adventure” koja se nalazi na relaciji Brodić – Križnica ukupne duljine oko 12 km. Plov tom dionicom traje oko 3 sata, a vozit ćete se kroz dvije države – Hrvatsku i Mađarsku. Imate li sreće, na trenutak bi mogli ugledati krda jelena kako se napajaju iz rijeke ili pak zaštićene ptice bregunice koja dube svoja gnijezda u strmu obalu rijeke, a pješčani sprud na Jelkušu možda vas namami da nakratko pristanete i osunčate se na njemu.

Treba vam više adrenalina? Onda je rafting rijekom Dravom prava je stvar za vas, a rafting staza „Podravina adventure” će vas odvesti do posljednjeg panonskog otoka – Križnice u Pitomači. Staza se proteže jednim od najočuvanijih tokova rijeke Drave, a raznolik biljni i životinjski svijet, te brojni sprudovi koji izgledaju kao najljepša plaža samo su dio onoga što ova staza nudi. Garantiramo vam da ćete na ovoj stazi Podravinu doživjeti na nezaboravan način!

A iz kanua možete iskoračiti ravno u pustinju. Ovdje je zovu “hrvatskom Saharom”, a u pitanju su ostaci jedine hrvatske pustinje.

Nakon posljednjeg ledenog doba, nabujala je Drava donijela čestice pijeska s Alpa, a u periodu sušnih razdoblja i niskog vodostaja jaki bi podravski vjetar po tadašnjoj stepskoj Podravini raznosio čestice pijeska, pa je stvorio pravu pravcatu pustinju i oblikovao tipične reljefne oblike – dine.

Pustinja Peski se proteže od Đurđevca preko Kalinovca pa sve do Kloštra Podravskog. Dio pijesaka koji se nalazi istočno od grada Đurđevca 1963. godine proglašen je posebnim geografsko-botaničkim rezervatom kao lako prepoznatljivo i jedinstveno stanište.

Članak se nastavlja ispod oglasa

U narodu ovu pustinju ponekad zovu i “Krvavi peski”, kao spomen na tešku borbu seljaka ratara s pokretnim, “živim” pijeskom koji je zasipao dijelove naselja i poljoprivrednih površina. Mukotrpnim, dugotrajnim pošumljavanjem vrijedni su Đurđevčani uspjeli ukrotiti svoju Saharu.

No turistima-hedonistima možda najbitnije lokalno vjerovanje jest da su Peski vjerojatno jedina pustinja na svijetu u kojoj nitko nikada nije ostao žedan. Živjeli!

Foto: TZ područja Dravski Peski

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.